SULTESTREIKER: Taxisjåfører i Canada sultestreiker nå mot den verdensomspennende Uber-virksomheten. FOTO: ANDREW MATTHEWS /
SULTESTREIKER: Taxisjåfører i Canada sultestreiker nå mot den verdensomspennende Uber-virksomheten. FOTO: ANDREW MATTHEWS /

Taxisjåfører sultestreiker mot Uber 

En liten gruppe taxisjåfører i Canada sultestreiker fordi Uber-virksomheten i Toronto fortsatt blomstrer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sultestreiken kommer ifølge nettstedet Vice News som en siste utvei, etter at taxisjåførene har vist misnøye overfor Torontos håndtering av Uber gjennom lang tid. Taxisjåførene hevder Uber-virksomheten fortsetter å operere ulovlig. 

Protesterer i teltleir

Taxisjåførene har samlet seg på Nathan Phillips Square hvor de har satt opp telt og holder frem store skilt i protest mot persontransport-tjenesten Uber. Demonstrantene vil holde seg utenfor rådhuset helt til Toronto gjør mer for å stoppe Uber-virksomheten, skriver Vice News. Da politiet ville stoppe protesten, reagerte demonstrantene med å stille spørsmål ved hvorfor ressursene heller ikke blir brukt mot Uber. 

– Ingen respekt for loven

Ambassadør for taxisjåførene, Krishna Pillai, hevder Uber ikke har noen respekt for loven og kaller virksomheten "en internasjonal kriminell gjeng". Pillai er oppgitt over at taxisjåførene ikke får mer støtte hos byens ordfører, John Tory. 

– Han lytter ikke til oss, sier Pillai

Stemte mot Uber

30. Septmeber stemte bystyret i Toronto for tjenester som ligner Uber, men ikke selve Uber. Tjenestene skal underlegges byens vedtekter som blant annet er å bli pålagt å betale en årlig avgift, samt å at man må registrere seg som en taxi. Tjenesten som kobler passajer og sjåfør sammen skal kun brukes av biler med lisens. Uber-tjenesten som lar kunden kontakte sjåfører av egne biler mot en lav pris, er derimot ikke tillatt. Det er nå ventet en rapport på nyåret om hvordan Uber bør reguleres. 


Vil fortsette som før

Daglig leder av Uber i Canada, Ian Svart,  sier derimot at Uber vil fortsette å operere som før. 

– Vi har et ansvar for alle de 400.000 passasjerene som bruker oss, samt alle sjåførene som er avhengig av denne inntekten, sier Ian Svart til Toronto Star. 

Norske reaksjoner venter

I Norge har politiet tidligere uttalt at Uber-sjåførene kan vente seg reaksjoner, da de mener Uber er en privattjeneste. Oslo kommune har tidligere i år anmeldt virksomheten. Den norske Uber-sjefen, Carl Edvard Endresen, avviser at tjenesten er ulovlig.