God morgen Norges beste pai

Lett å lage, og passer fint til sammenkomster i julen.

Paibunn:

  • 225 g hvetemel
  • 150 g kaldt smør, helst usaltet
  • 1 krm salt
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss kaldt vann

Bruk en foodprocessor (eller smuldre sammen med hendene).
Kjør sammen hvetemel, kaldt smør i terninger og salt til en kornete masse.
Tilsett eggeplomme og vann, og kjør raskt sammen til deigen samler seg.
Pakk deigen i plast og legg i kjøleskapet i ca 30 min.
Kjevle ut deigen og legg over i en paiform ca 22 cm.
La den henge litt utover kanten.
Prikk deigen med en gaffel og stek i forvarmet stekeovn ved 200oC på nederste rille i 10-12 min.

Fyll med det du liker aller best.

Paifyll med smakfull ost og løk:
Passer som tilbehør til salt/røkt/gravet fisk eller spekemat.
Eller som en egen rett med en salat som tilbehør.

  • 2 løk, gul eller rød
  • 1 stor sjalottløk
  • Olivenolje
  • ¼ dl eplemost eller hvitvin
  • 3 egg
  • 2 ½ dl matfløte eller kremfløte
  • Salt, pepper
  • revet muskatnøtt
  • 150–200 g myk hvit geitost, for eksempel chevre fra Haukeli
God morgen Norges beste pai FOTO: TV 2 / TV 2
God morgen Norges beste pai FOTO: TV 2 / TV 2

Rens og del løk i to, og skjær i tynne skiver.
Surr løken i olje og hvitvin/eplemost i en stekepanne til løken er myk (ikke brun).
Fordel over den forstekte paibunnen.
Hell over sammenpisket egg og fløte, tilsatt salt og pepper.
Bryt chevre i små biter og fordel over.
Riv litt muskatnøtt over.
Stek videre i stekeovn på nederste rille ved 200oC i 20-25 min til eggestanden har stivnet.

Paifyll med ost og skinke:

  • Ca 2 dl strimlet kokt skinke, kalkun eller kyllingpålegg
  • Ca 200 g revet hvit ost
  • 3 egg
  • 2 ½ dl matfløte eller kremfløte
  • Salt, pepper

Tørket urtekrydder. For eksempel provencekryddder, lett dryss med malt tørket paprika på toppen.
Fordel over den forstekte paibunnen; strimlet skinke, revet ost og fordel over egg og fløteblandingen tilsatt salt, pepper og urtekrydder.
Dryss over litt malt paprika før paien settes i stekeovnen.
Stek som beskrevet over.

Server eventuelt med salat.

Mer innhold fra TV 2