RUSER SEG PÅ AMFETAMINPILLER: En ny dokumentar hevder at en ukjent amfetaminpille spiller en viktig rolle under den pågående krigen i Syria. FOTO: NTB SCANPIX
RUSER SEG PÅ AMFETAMINPILLER: En ny dokumentar hevder at en ukjent amfetaminpille spiller en viktig rolle under den pågående krigen i Syria. FOTO: NTB SCANPIX

IS-krigernes ukjente dop

I ny dokumentar hevdes det at amfetamintabletter gjør IS krigere til kaldblodige drapsmaskiner. 

I BBC-dokumentaren «Captagon: Syrias War Drug», kommer det frem at captagon, som er en type amfetamintabletter, spiller en sentral rolle i den pågående Syria-krigen.

Både fordi narkotikasalget finansierer deler av krigen, og fordi det narkotiske stoffet inntas av krigerne på slagmarken.

Opplysningene, som kommer frem i filmen, bekreftes langt på vei av CNN. Kanalen viser til flere kilder som hevder at amfetaminpillen brukes av ulike militante grupper i Syria-krigen, også av IS.

CNN har også publisert en video av en fanget IS-kriger, som beskriver et dop som antas å være captagon.

– De ga oss dop som gjorde at vi ikke brydde oss om vi var i live eller ikke, sier en mann som kalles Kareem.

Syria flyter over av captagon

Ifølge Reuters har infrastrukturens kollaps og det svekkede statsapparatet gjort Syria både til en produsent og konsument av captagon.

Produksjonen av det narkotiske stoffet sank med 90 prosent i Bekaa-dalen i nabolandet Libanon i løpet av bare ett år, ifølge The Guardian. Denne nedgangen skal nesten utelukkende ha skyldes den økte tilførselen fra de IS-kontrollerte fabrikkene i Syria.

Pengene fra narkotikasalget ender på det svarte markedet, der det er god grunn til å tro at de brukes til innkjøp av våpen, ifølge kilder The Guardian har snakket med.

Kjenner ingen frykt

Captagon er ikke et nytt narkotisk stoff, ifølge FNs råd for narkotika og kriminalitet.

En av rådets representant, Masood Karimipour, sier i et intervju med TV-kanalen ABC News at det ble brukt i vesten allerede på 1960-tallet, hovedsakelig for å behandle mennesker med hyperaktivitet, narkolepsi, samt ulike depresjonslidelser. På 80-tallet ble det ulovlig, fordi det er avhengighetsskapende og kan medføre kroniske mentale lidelser.

Captagon stimulerer belønningssystemet i hjernen. Behovet for mat, søvn og drikke ignoreres i takt med at smerteterskelen heves. Samtidig opplever mange å bli apatiske og miste empatien for omgivelsene. En følelse av uovervinnelighet og fryktløshet er ikke uvanlig.

Det er denne effekten tre unge menn fra Libanon også beskriver i dokumentaren «Captagon: Syrias War Drug». I en scene i filmen ser man dem knuse piller, og deretter snorte pulveret opp i nesen. 

– Det føles som om jeg eier verden, som om jeg har krefter ingen andre har, sier en av de som ruser seg på dopet.

– Man kjenner ingen frykt når man tar captagon, sier en annen.

Nytt, men gammelt fenomen

At soldater gjør seg slagferdige ved å innta captagon, er trolig et relativt nytt fenomen. Narkotika som sådan har imidlertid i lang tid blitt brukt til krigføring og terror.

Historeskrivere har hevdet vikingene tygget hallusinogenske sopper før de stormet i land og drepte for fote. Hitlers tropper var angivelig høye på metaamfetamin under invasjonen av Polen, og de siste tjue årene er det rapportert om barnesoldater som har blitt tvangsdopet, så de blir fryktløse krigere

Vedrørende terror, så har vel ingen glemt at Anders Behring Breivik hadde en cocktail av medikamenter boblende i kroppen, da han skjøt og drepte ungdommer på Utøya. Vitnebeskrivelser og funn etter Paris-terroren 13. november, tyder dessuten på at gjerningspersonene kan ha vært påvirket av narkotika, men dette er ikke bekreftet av fransk politi.