Tallet på asylsøkere til Norge mer enn halvert

Antall asylsøkere som kom til Norge, gikk ned fra 2108 i uke 47 til 968 i forrige uke.

FÆRRE OVER STORSKOG: Asylstrømmen over Storskog og via Sverige har sunket kraftig den siste uken. En stor del av nedgangen tilskrives den nye grensekontrollen i Sverige. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
FÆRRE OVER STORSKOG: Asylstrømmen over Storskog og via Sverige har sunket kraftig den siste uken. En stor del av nedgangen tilskrives den nye grensekontrollen i Sverige. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

– Det kom i underkant av 1000 asylsøkere i forrige uke. Det er en nedgang på over 50 prosent i forhold til uka før, sa UDI-sjef Frode Forfang på en pressebrief mandag ettermiddag.

Antall syrere som kom til Norge, gikk ned fra 699 til 270 forrige uke. Fra Afghanistan kom det 256 personer, mot 606 uka før. Det kom 106 irakere og 102 iranere, også det en klar nedgang fra uke 47. Statsløse gikk ned fra 55 til 32, mens personer fra andre land falt fra 390 til 202.

– Når det gjelder enslige mindreårige asylsøkere, har nedgangen vært enda kraftigere. Der er antallet nå på under en tredel av det vi så uka tidligere, sa Forfang.

Vanskeligere å ta seg inn i Sverige

Nedgangen gjelder alle de store landgruppene, spesielt Syria og Afghanistan, som har vært de to største gruppene. Forfang peker på to årsaker til nedgangen.

– Det ene er at det kommer færre over Storskog. Det har vi sett de siste par ukene. Men det som har hatt klarest effekt på nedgangen, er at det kommer færre gjennom Sverige til Norge. Vi antar at den viktigste grunnen til at vi ser en så kraftig nedgang akkurat nå, er grensekontrollene Sverige har innført mot Danmark og Tyskland. De har sannsynligvis en sterkere effekt på Norge og Finland enn på Sverige selv.

Klar beskjed fra myndighetene

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland gleder seg over at antallet asylsøkere går ned.

– Slik får vi bedre kontroll med situasjonen og blir bedre i stand til å returnere dem som ikke har krav på å være her, sier Helleland.

– Nyheten om at Norge nylig har strammet kraftig inn i innvandringspolitikken er noe som sprer seg raskt i migrasjonsstrømmene og blant menneskesmuglere. Vår beskjed til dem som ikke har noe her å gjøre, er kort og godt: Ikke kom hit, fortsetter Trond Helleland.

Fortsatt svært høyt tall

Frode Forfang advarer samtidig mot å bli «fartsblind» når det gjelder asyltall. Tallene har vært veldig høye de siste ukene, og selv om man nå ser en nedgang, er tallene svært høye i norsk sammenheng.

– Det er nesten like mange asylsøkere i forrige uke som vi fikk i hele februar og mars til sammen, påpeker UDI-sjefen.

Om man ganger opp forrige ukes tall med 52, kommer vi til over 50.000 asylsøkere.

– Tallet er fortsatt veldig høyt, selv om de ikke er like høye som i første del av november. Det er fortsatt et veldig, veldig høyt behov for mottaksplasser, understreker Forfang.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2