SUVERENE: Det norske laget med Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø vant blandet stafett i skiskytternes verdenscupåpning i Östersund. Tyskland kom på en andre plass mens Tsjekkia tok tredjeplassen.
Foto: Marie Birkl/TT / NTB scanpix
SUVERENE: Det norske laget med Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø vant blandet stafett i skiskytternes verdenscupåpning i Östersund. Tyskland kom på en andre plass mens Tsjekkia tok tredjeplassen. Foto: Marie Birkl/TT / NTB scanpix

Skiskytterne utklasset konkurrentene i Östersund

Norge var helt suverene på søndagens mixed stafett i Sverige.

Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø kunne juble for en suveren seier til Norge på mixed stafetten i svenske Östersund.

Skiskytterne utklasset konkurrentene og vant stafetten 33,6 sekunder foran Tyskland. Tsjekkia tok tredjeplassen.

Sendte lillebror Bø ut med solid forsprang
To gode etapper av Fanny Horn Birkeland og Tiril Eckhoff sendte Johannes Thingnes Bø ut med et forsprang på 19 sekunder på standplass på den tredje etappen.

– Vi prøvde å være offensive. Jeg hadde litt startvansker og brukte litt for mye ekstraskudd. Men dette var første verdenscup og da er det alltid litt ekstra nerver. Det er gøy å gå verdenscup igjen. Dette må bli en god norsk dag, konstaterte Tiril Eckhoff til NRK etter sin etappe.

Lillebror Bø bommet imidlertid tre ganger på sin stående skyting, noe som sørget for at ledelsen til Tyskland skrumpet ned til 14,3 sekunder.

Bø helt suveren
Thingnes Bø holdt farten i sporet oppe på den tredje etappen, og sendte storebror Bø ut med et forsprang på 13,6 sekunder på «ankeretappen».

På etappen måtte Tarjei Bø måle krefter med Simon Schempp. Nordmannen gikk raskere enn tyskeren i sporet og økte raskt forspranget til 16,3 sekunder før liggende skyting.

Lekte seg på standplass
Der leverte Bø en helt perfekt serie med fem raske treff. Han økte forspranget til 29,3 sekunder og la med det grunnlaget for seieren. Resten av løpet ble nærmest en «transportetappe» for Tarjei Bø. 

27-åringen klinket ned fem treff på stående skyting, og kunne dermed gå ut på sin parademarsj på sin siste runde i løypen. For den strålende skytingen hadde sikret ham en ledelse på 43,6 sekunder ned til Tyskland.

Før mål tok han seg tid til en å juble litt med tilskuerne før han passerte målstreken i ensom majestet.

Resultater, mixed stafett Östersund:

1. Norge (0+9) 1.11,42
2. Tyskland (0+7) + 33,6,
3. Tsjekkia (0+11) +1.11,5,
4. Frankrike (0+8) + 1.48,2,
5. Sverige (0+4) + 1.48,5,
6. Russland (2+10) +2.14,3,
7. Hviterussland (1+12) + 2.31,1
8. Slovena (0+6) + 2.31,1,
9. Canada (0+11) + 3.08,6,
10. USA (1+13) + 3.09,3