Dette beltet kan revolusjonere nyresykes hverdag

Nyrepasienten Chuck Lee (73) har testet ut en bærbar, kunstig nyre festet til et belte. Målet er at dialysepasienter skal få større frihet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Man prøver å spise mest mulig riktig mat, sier Sandee Lee mens hun smører på et par skiver på kjøkkenet i Washington. 

Sandee er gift med Chuck (73), som har utviklet diabetes og som er avhengig av dialysebehandling. Tre ganger i uken sitter han fastlenket til dialysemaskinen, som hjelper til med å rense blodet når nyrene svikter. 

Pensjonistlivet ble ikke som planlagt

Nyrene har som funksjon å rense blodet. I løpet av et døgn filtreres 180 liter vann gjennom nyrene. 99 prosent av vannet transporteres tilbake til blodet, resten er avfallstoffer og skilles ut som urin. Ved svikt i nyrene er det bare to muligheter for behandling, enten tranplantasjon eller dialyse. 

Ekteparet Lee ble pensjonister for tolv år siden, og hadde sett fram til en tilværelse hvor de enkelt kunne stå opp og reise hvor det skulle være. 

– Slik har det ikke akkurat blitt, forteller paret til CNN. 

Foreløpig er beltet stort, men målet er å gjøre det så lite at pasienten kan gjøre dagligdagse ting samtidig som de behandles. FOTO: CNN
Foreløpig er beltet stort, men målet er å gjøre det så lite at pasienten kan gjøre dagligdagse ting samtidig som de behandles. FOTO: CNN

Prototype

Nå har Chuck deltatt i et prøveprosjekt fra University of Washington Medicine. En bærbar, kunstig nyre festet på et belte ga Chuck en frihetsfølelse det er lenge siden sist han opplevde. 

– Beltet er en protoype. Studien ble gjort for å vise at et dialysebelte kan utvikles i framtiden for pasienter båder her til lands, og for resten av verden, sier lege Matthew Rivara fra University of Washington Medicine. 

Chuck var på sykehuset under testingen av beltet. Målet er at beltet, som i dag veier 4,5 kilo, skal gjøres mindre og lettere, slik at pasientene kan gå på arbeid, gjøre ærend og reise - samtidig som de får dialysebehandling. 

Ønsker seg beltet

Et sterkt økende antall nordmenn får ifølge Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte (LNT) nyresvikt på grunn av livsstilsykdommer (diabetes og hjerte-og karlidelser) og alderdom. I 2015 har antallet dialysepasienter for første gang nådd 1.300 personer i Norge.

Chuck Lee (73) har testet ut dialysebeltet og syntes det var bra. FOTO: CNN
Chuck Lee (73) har testet ut dialysebeltet og syntes det var bra. FOTO: CNN

LNT mener arbeidet med forbygging av kronisk nyresykdom må intensiveres. Høyt blodtrykk og diabetes som oppdages for sent er hovedårsakene. 

Chuck forteller at han var veldig fornøyd etter å ha testet ut dialysebeltet. 

– Hadde beltet vært tilgjengelig i dag, og vi hadde hatt nok penger, så skulle jeg kjøpt et, forteller kona Sandee.