Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis de har barn tror mange at vi ikke kan kaste dem ut. De bruker ofte barna som et slags skjold.

Namsfullmektig Anne Titlestad-Ripe har opplevd mange triste saker på jobb. Men som statens utsendte kan de med loven i hånd kaste ut dårlige betalere.

Nordmann har aldri hatt så mye gjeld som nå. Andelen som har mer enn tre ganger inntekten i gjeld har steget de siste årene. Vanlige nordmenn skylder til sammen 2900 milliarder kroner. 

Kastes ut

En anonym bil kjører rundt i Bergen for å utføre dagens oppdrag. Bak rattet sitter Per Øyvind Valland, seksjonssjef hos Namsfogden i Bergen.

Kollega Titlestad-Ripe tar en ekstra telefon til kollegene på kontoret. Hun synes det er rart at en av byens profilerte næringsdrivende ikke har gjort opp husleien.

De skal straks møte en representant for huseieren. Gårdeieren har gått til Namsfogden med kravet for å be om utkastelse. En låsesmed står klar til å ordne det praktiske.

– Du vet hvorfor vi kommer? spør Titlestad-Ripe.

– Ja, svarer næringslivsmannen, som ber om mer tid.

Han foreslår en ny avtale med gårdeieren, men tiden for prat er forbi. I løpet av få minutter har eiendomsselskapet fått nye nøkler til kontorlokalene.

– Han var nok innforstått, men vi tar alltid en samtale. De får alltid mulighet til å si noe hvis de ønsker det, sier Titlestad-Ripe.

Se reportasjen fra Lørdagsmagasinet øverst i denne artikkelen.

Skuddsikre vester

Det er alltid to som jobber sammen når namsmannen drar ut. De vet aldri hva som møter dem når folk skal kastes ut.

Ofte er det snakk om personer som sliter med rus og psykisk sykdom. Skuddsikre vester er en del av arbeidsantrekket. I noen saker får de bistand av politi og helsevesen.

– Jeg føler nesten at det blir verre med årene som går, jo mer tenker du over konsekvensene. Ting fungerer ikke alltid. Mange får ikke den oppfølgingen de trenger. Det er jo alltid trist når noen ikke klarer seg, forteller hun.

Mange saker

Store offentlige utleiere utgjør mange av sakene. På landsbasis behandles rundt 10.000 saker årlig.

Mange er ikke hjemme eller har flyttet til et annet sted når namsmannen kommer for å skifte lås.

Alt innbo må hentes i løpet av to uker. Blir ikke dette gjort, kastes det meste. Kun personlige ting blir tatt vare på av statens utsendinger.

– Vitnemål, pass eller familiebilder. Alt annet går i bosset, sier Titlestad-Ripe.

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK