LIVSVIKTIG VENN: Dr. Rob Garofalo klapper hunden Fred på sofaen hjemme i New Jersey. (AP Photo/Martha Irvine)
LIVSVIKTIG VENN: Dr. Rob Garofalo klapper hunden Fred på sofaen hjemme i New Jersey. (AP Photo/Martha Irvine)

HIV-positive Rob er overbevist om at hunden Fred reddet livet hans

Aids-legen Rob Garofalo (50) kollapset psykisk etter nyrekreft, tap av kjæreste og HIV-diagnose.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rob Garofalo bygget sin medisinske forskerkarrière på å hjelpe unge AIDS-pasienter med å takle sin nye hverdag.

Rob og Fred blir fotografert til en utstilling som starter i Chicago 1. desember. (AP Photo/Martha Irvine)
Rob og Fred blir fotografert til en utstilling som starter i Chicago 1. desember. (AP Photo/Martha Irvine)

Men like etter han var ferdigbehandlet for nyrekreft, og et opprivende samlivsbrudd med kjæresten, ble all hans teori satt på prøve. Han fikk selv en HIV-diagnose, og han kollapset totalt. Rob havnet i dyp depresjon.

– Jeg klarte ikke gi meg selv samme medfølelse, som jeg hadde brukt hele yrkeslivet på å lære andre at de burde ha, sier Garofalo som nå leder en ungdomsavdeling på et barnesykehus i Chicago. 

Holdt sykdommen hemmelig

Diagnosen slo så hardt at han ikke orket å fortelle det til noen. Ikke engang sin gamle mor, som merket at sønnen var deprimert julen 2010. 

– Du kan si at du er ok, men det er du ikke, sa hun da sønnen var på vei hjem til New Jersey. 

Garafolo sier han gråt hele flyturen hjem fra dette julebesøket. Han tok en for ham uventet beslutning. Han adopterte en hund. 

Hunden var en liten Yorkshire terrier, som han kalte Fred. Alt forandret seg for Rob. 

– Jeg hadde denne lille bylten av ren glede, sier Garofalo.

Rob leker med hunden sin. (AP Photo/Martha Irvine)
Rob leker med hunden sin. (AP Photo/Martha Irvine)

– Han fikk meg ut i verden igjen. 

Legen, som har bidratt til å redde mange aidspasienter, vet det høres sprøtt ut å si at kameratskapet med en hund, kan hjelpe ham å håndtere sykdom og få ham ut av depresjonen, men det var akkurat det som skjedde.

– Jeg overdriver ikke når jeg sier at han reddet livet mitt, sier Garofalo, som hadde vurdert å ta sitt eget liv etter hiv-diagnosen. 

Takker hunden

Veien tilbake til livet startet med enkle ting. Han måtte ut av leiligheten for å kjøpe mat til Fred. Han måtte snakke med de mange som ville stoppe for å klappe den lille hunden.

Garofali fant også trøst når han våknet med mareritt, og Fred ville kose. 

Til slutt følte Garofalo seg sterk nok til å fortelle sin mor og sine venner om diagnosen. Han fikk mer energi, og begynte å jobbe med å samle inn penger for ungdom med HIV og AIDS.

Han begynte å dele sin historie på en veldedighetsside opprettet i Freds navn. Han oppdaget at han langt fra var den eneste personen med alvorlig sykdom som hadde blitt hjulpet av en hund. 

Dette inspirerte ham til å lage en kunstutstilling han kaller «When dogs heal» Eller «Når hunder helbreder». Ved hjelp av en erfaren dyrefotograf, Jesse Freidin, og forfatter Zach Stafford, forteller de historiene til HIV-positive mennesker og hundene deres. 

Utstillingen settes opp i Chicago 1. desember og i New York 3. desember i forbindelse med AIDS-dagene.

Deltakerne i utstillingen inkluderer en ung mor fra Los Angeles som er født med hiv, en mann fra Chicago som ble smittet da han ble gjengvoldtatt, og en mann fra San Francisco som var sprøytenarkoman.

Rekordhøye tall

Selv om historiene er dystre, er det også mye håp som formidles. Stigma er fortsatt et problem, men nye behandlinger gjør at mange lever gode og lange liv med smitten.

Selv om kunnskap og behandling av hiv og aids er bedre, er det stadig flere som blir smittet. I år er det registrert rekordmange hivsmittede i Europa

I fjor ble det registrert mer enn 142.000 nye tilfeller av hiv i Europa. Tallet er det høyeste noensinne siden registreringen først startet på 1980-tallet, opplyser WHOs Europa-direktør Zsuzsanna Jakab.