ASYLMOTTAK: Sarons dal kan bli et av landets største asylmottak, men daglig leder Rune Edvardsen vil ikke fjerne korset slik UDI vil. FOTO: SCANPIX
ASYLMOTTAK: Sarons dal kan bli et av landets største asylmottak, men daglig leder Rune Edvardsen vil ikke fjerne korset slik UDI vil. FOTO: SCANPIX

Kan bli asylmottak for 1000: – Nekter å fjerne korset

Skulle Sarons dal i Kvinesdal bli asylmottak vil ledelsen der ikke fjerne korset slik UDI krever.

Utlendingsdirektoratet har fått kritikk for å nekte norske asylmottak å ha kors og andre religiøse symboler hengende fremme.

UDI endrer likevel ikke retningslinjene.

Bakgrunnen for at korset må fjernes hvis et leir- eller stevnested skal godkjennes som asylmottak, er at UDIs regelverk sier at «rommet som tilbys asylsøkerne, skal være religionsnøytralt, og det skal kunne disponeres av alle beboere som ønsker det».

– Det er viktig å spesifisere at dette gjelder alle religiøse symboler, og ikke bare de kristne, sier presserådgiver Vibeke Schjem i UDI til Dagen.

ASYLMOTTAK: Sarons dal kan bli et av landets største asylmottak. FOTO: SCANPIX
ASYLMOTTAK: Sarons dal kan bli et av landets største asylmottak. FOTO: SCANPIX

Hun sier at direktoratet ikke har planer om å gå bort ifra praksisen.

Kors-nekten skremmer derimot ikke lederen av Sarons dal. Misjonsorganisasjonen Troens Bevis som driver senteret har tidligere sagt at de kan stille hallen til disposisjon hvis kommunen ønsker det.

Dersom det blir en realitet vil senteret bli et av landets største asylmottak med bortimot 1000 asylsøkere innkvartert.

– Korset blir hengende

Daglig leder Rune Edvardsen i Troens Bevis sier imidlertid at korsfjerning ikke blir aktuelt.

– UDI bestemmer og er ansvarlig for hvilke haller og fasiliteter de ønsker å ha. Men hos oss regjerer det kjærlighet og ønske om hjelp til flyktninger og myndighetenes mangel på plasser. Kjærligheten kommer fra Korset og det blir hengende så lenge jeg er leder, skriver han på sin Facebook-side.

– Muslimene bryr seg ikke om et kors

Flere misjonssentre rundt om i landet er aktuelle som asylmottak og mange har gitt etter for UDIs praksis og gått med på å fjerne korsene.

Ett av dem er Åpta misjonssenter i Farsund.

– Jeg tror ikke muslimene bryr seg om et kors, men det er greit. Vi fjerner det. Jeg er stolt over at vi kan ta imot flyktninger. Det er fokuset. Vi ønsker å hjelpe. Vi er kristne, og vi vil ta dem godt imot, sier Jelte Smith, leder for Åpta Camping og Misjonssenter, til Fædrelandsvennen.

Spør justisministeren om UDIs praksis 

Ifølge avisa Dagen har Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen fra Kristelig Folkeparti levert skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp) hvor han ber om svar på om UDIs krav om fjerning av kristne symboler er en holdning justisministeren stiller seg bak, og om han eventuelt vil be UDI endre praksisen.