SEXKJØP: Når promillen går opp, kan terskelen for å kjøpe sex bli lavere, forteller prosjektleder Anders Røyneberg til TV 2. Bildet er fra en tidligere TV2-reportasje. FOTO: TV 2
SEXKJØP: Når promillen går opp, kan terskelen for å kjøpe sex bli lavere, forteller prosjektleder Anders Røyneberg til TV 2. Bildet er fra en tidligere TV2-reportasje. FOTO: TV 2

Flere kjøper sex på julebordsfylla 

Noen har vært så fulle at de ikke husker om de har brukt kondom, mens andre forteller at de ble utsatt for gruppepress av venner eller kolleger på tur. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere som kjøper sex, gjør det når de er beruset. Det forteller Anders Røyneberg, som er psykiatrisk sykepleier og jobber i Sex og Samfunn.

– Veldig mange oppgir å ha vært veldig ruset i situasjoner der de har valgt å kjøpe sex. Mange har ikke hatt intensjonen om å kjøpe sex, men så er de veldig rusa, sier Røyneberg til TV 2.

Anders Røyneberg, prosjektleder i Sex og samfunn. FOTO: JONAS FABRITIUS CHRISTOFFERSEN / TV 2
Anders Røyneberg, prosjektleder i Sex og samfunn. FOTO: JONAS FABRITIUS CHRISTOFFERSEN / TV 2

Julebord og sexkjøp

Røyneberg leder et prosjekt der sexkjøpere tilbys både smittesjekk og samtaler, i tillegg til en nettbasert chatt-løsning. Prosjektet startet i juli 2014, og har til nå hatt til sammen rundt 460 henvendelser.

– Det har blitt en del, og er et høyere antall enn det vi forventet da vi startet. Så det er et tegn på at det er et behov for denne tjenesten.

Julebordsesongen er nå i gang for fult, og det er ifølge Røyneberg en tid der det kjøpes mer sex.

– Vi har hatt flere her som har vært på julebord og har endt opp med å kjøpe sex.

Gruppepresset til sexkjøp

Dette har blant annet sammenheng med alkoholinntaket det ofte er på julebord, slik at man mister hemninger og kanskje kontrollen. Noen pasienter oppgir også et slags gruppepress, og en forventning blant andre om at man skal være med og kjøpe sex.

– Så gjør man ting man ikke hadde tenkt at man skulle gjøre. Det kan være at man har vært ute med kolleger, eller at man er på kompistur i utlandet, hvor det er mye rus. Så vil kanskje flere kjøpe sex, og så er man i tvil, men blir med på det, sier Røyneberg.

Noen tastetrykk eller skritt unna

Han peker blant annet på tilgjengeligheten som en faktor her. I tillegg til å være noen tastetrykk unna på eskortesider på Internett, er det også prostituerte på gaten, selv etter at sexkjøpsloven ble innført.

– Hvis man er veldig ruset i for eksempel Oslo sentrum, så er det en tilgjengelighet der. Jeg vil anta at de ofte velger å kjøpe på gata i slike situasjoner , og det har flere oppgitt her hos oss. 

Han anbefaler derfor å ha et bevisst forhold til hva slags effekt rusmidler har på en, og å ha tenkt gjennom slike situasjoner på forhånd.

– Slik at man ikke ender opp med å gjøre noe man føler er veldig galt for en selv. Så har man et reflektert forhold til det, og kjenner seg selv såpass godt at man skjønner at mye rus kan føre til handlinger men egentlig ikke ønsker.

Angst og sykdomsfrykt

Statistikk viser at det er få av de som kjøper sex, som gjør det mer enn én gang. Mange av de som kommer til Sex og Samfunn, forteller at det ikke var en positiv opplevelse.

– Mange sier at det ikke ble den opplevelsen de hadde tenkt det skulle bli. At de plutselig har blitt en sexkjøper og begått en straffbar handling og føler det er veldig vanskelig.

Noen har vært så ruset at de ikke husker om de har brukt kondom eller ikke. Flere sliter også med frykten for at de kan ha blitt smittet av HIV-viruset, eller andre seksuelt overførbare sykdommer. Derfor tilbyr Røyneberg og kollegene smittesjekk, og en hurtigtest for HIV. Da får man svar i løpet av 2-3 minutter.

– Mange synes det er godt å komme hit, ta en smittesjekk og ser at de er friske. Så ser de det som en anledning til å legge det bak seg og gå videre i livet. Det gjelder ganske mange som kommer hit, men ikke alle, forteller Røyneberg.

– Vil ikke at pappa skal være sexkjøper

– Er det mange som forteller om utroskap?

– En del av de som kommer hit har fast partner. De har kanskje en partner som ikke ønsker sex, som ønsker lite sex. Noen som kjøper sex har også seksuelle fetisher som de ikke kan leve ut sammen med partner. Det er et tema i flere av konsultasjonene, spesielt om man skal fortelle det eller ikke.

Røyneberg kan ikke gi noen fasitsvar på dette, men hjelper pasientene med å reflektere over negative og positive sider ved å fortelle om det, slik at de selv kan komme frem til en løsning.

– Noen synes det er vanskelig at de har barn og har kjøpt sex. De vil ikke at pappa skal være en sexkjøper.

Rundt halvparten kjøper i utlandet

Sex og Samfunn-prosjektet får flest henvendelser etter sommerferien og juleferien. Rundt halvparten av deres pasienter oppgir å ha kjøpt sex i Norge og den andre halvparten i utlandet. Ofte er det land som har tilrettelagt for sex-turisme, som Thailand, Nederland, Tyskland og Danmark.

– Der er det lov, og det er ikke alle som er klar over at sexkjøpsloven gjelder i utlandet.

Sex og Samfunn har taushetsplikt, og går ikke til politiet eller andre med informasjonen. 

– Vi ønsker kunnskap om hvorfor mennesker kjøper sex. Vi møter pasientene med en åpen og ikke-fordømmende holdning, og vi har taushetsplikt, presiserer Røyneberg.