Legendarisk sportsbil kan gjøre comeback

Mye tyder på at de har flere moro-modeller på gang!

Legendariske Volvo P1800 og det som nå – etter mer enn 40 år – kan bli erstatteren
Legendariske Volvo P1800 og det som nå – etter mer enn 40 år – kan bli erstatteren

Volvo er vel mer kjent for å lage trygge og robuste familiebiler, enn for å lage sportsbiler.

Men ett hederlig unntak finnes. Nemlig den smått legendariske P1800. En bil som ble lansert i 1961 og som gikk ut av produksjon i 1973. Da hadde 47.497 biler blitt laget, inklusive stasjonsvognvarianten ES.

Til tross for at bilen var en stor suksess for Volvo, ble P1800 aldri erstattet.

Visst har Volvo hatt andre modeller med sporty tilsnitt. 242 GT, 240 Turbo, 480 ES, 850 T-5R og C70 er noen eksempler. Men ingen av disse har klart å avløse P1800 helt på ordentlig.

Det kan komme to!

Men nå er det kanskje et lite håp. Eller rettere sagt to...

Volvo sendte nemlig den 5. november inn en søknad til US Patent and Trademark Agency hvor de vil sikre seg rettighetene til modellnavnene C40 og C60.

Dette bør være både gode og spennende nyheter for alle Volvo-fans – det er som kjent ikke så rent få.

Når bokstaven "C" er med i et Volvo-emblem, har det til nå vært synonymt med en coupe-modell. Det er liten grunn til å tro at de endrer dette nå.

Volvo P1800: Har gått lengst av alle biler i hele verden

C for coupe 

– Det er også god grunn til å tro at en fremtidig Volvo coupe vil hente svært mange designelementer fra konseptbilen Concept Coupe, det tror Brooms bilekspert Benny Christensen.

Volvo har veldig mye spennende på gang framover. De har blant annet tatt fram to helt nye plattformer. Nye Volvo XC90 bygger på den største av disse to.

Dette gjør det raskere, enklere og billigere å utvikle nye modeller. Det gjør det også enklere å tilpasse forskjellige drivlinjer.

Allikevel tror Broom-Benny at vi må vente en stund på en lekker coupe-modell.

– Ja, jeg er redd for det. Trolig  kommer Volvo til å lansere volum-modellene sine først, så kommer eventuelt nisjemodeller. Kanskje i 2018, men dette er bare gjetning fra min side, legger han til.

Liten og stor

– Det at de søker om rettighetene til to navn er også interessant. Jeg tipper dermed at de i alle fall på papiret har to modeller. Hva som til slutt kommer, gjenstår jo å se.

– C40 kommer nok i såfall på den nyeste og minste plattformen. Det kan jo bli en liten snerten sak det. Kanskje det er den som endelig skal bli erstatteren til P1800?

– C60 bygger kanskje på den større plattformen og blir dermed en noe større bil. Kanskje den også kommer i slags XC-utgave, som en konkurrent til BMW X6 – mulighetene med de nye plattformene er mange, forklarer han.

– Den foreløpig siste C-modellen fra Volvo var jo C70 som forsvant i 2013, så jeg forstår at en del entusiaster venter.

Derfor mener Lotta at Volvo er verdens sikreste bil

Nye XC90 har vist vei

– Volvo viser med nye XC90 en tydelig retning når det gjelder formspråk. Det er grunn til å regne med elementer herfra, også i en mer sporty bil, avslutter Benny.

Selv om vi trolig må vente litt på coupe og eventuelle cabriolet-modeller, har Volvo flere og viktigere nyheter rett rundt hjørnet.

Først ut er nye S90 som erstatter dagens S80, etter alt å dømme kommer den i januar. Deretter følger en enda viktigere nyhet i mars. Nemlig nye V90 som erstatter en annen Volvo-suksess, nemlig dagens V70.

Husker du denne vakre Volvo-coupeen?