Aud Elin ble kreftfri av immunterapi: – Snakk om å vinne i livets lotto

Nå kan norske føflekkreftpasienter endelig få immunterapi på norske sykehus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aud Elin Målsnes fikk sin kreftdiagnosen for fem år siden, etter at hun oppdaget en flekk under det ene benet. 

– Jeg gikk og så på dette, og kjente på det i et halvt års tid før jeg gikk til legen. Da kunne han kjapt konstatere at det var ondartet føflekkreft, sier Målsnes til TV 2. 

Livets lotto 

Kreften spredte seg til de indre organene, og det så mørkt ut for Målsnes. 

I januar fikk hun immunterapi mot føflekkreft, og i dag er hun helt kreftfri.

– Snakk om å vinne i livets lotto. Det er ingenting å se på bildene nå, og svulstene jeg hadde i kroppen er helt borte. Det er ingen bivirkninger, sier hun. 

Onsdag avgjorde Beslutningsforum at alle pasienter med ondartet føflekkreft skal få dekket den svært dyre medisinen. 

– Er det noen som har råd til dette så er det vel oss. Det koster jammen å være sykemeldt også. Det er ikke sikkert at det i sum koster samfunnet så enormt mye, sier Målsnes. 

Smilt litt ekstra 

Studier viser at medisinen også fungerer på lungekreftpasienter.

Men det er fortsatt uvisst om 1500 lungekreftpasienter kan få den samme medisinen dekket av staten. Det skal avgjøres i januar. 

Behandlingen med immunterapi har vært prissatt til én million kroner per pasient. Det har norske helsemyndigheter ikke villet betale. Nå har de forhandlet pris. 

– Vi har regnet på kost og nytteeffekt av medikamentene og den prisen vi nå har fått er akseptabel, sier leder av Beslutningsforum, Lars Vorland. 

Kreftlege Anna K. Winge-Main sier det er en stor dag. 

– I dag har jeg nok smilt litt ekstra. Det har vært veldig hyggelig å kunne senke skuldrene og vite at vi kan bruke ennå et godt medikament for pasientene. I tillegg kan vi si at de ikke trenger å gå privat, men at de skal få det på sitt sykehus, sier kreftlege ved Radiumhospitalet, Anna K. Winge-Main. 

Medisinene har vist at de kan gi kreftpasienter forlenget levetid med mange år. 

– Kreft har en så sterk og uforutsigbar natur at det kan kommet tilbake. Å snakke om en kur, det vet jeg ikke om jeg tør. Men man kan komme ganske nært, sier Winge-Main.