AVLYTTET: Mulla Krekar ble avlyttet da han satt på besøksrommet i Kongsvinger fengsel. Utskrift fra samtalene er gjengitt i italienske etterforskningsdokumenter. Her føres Krekar inn i Oslo Tingrett etter at han ble pågrepet og siktet i forbindelse med en internasjonal terroretterforskning. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / TT / kod  20520
AVLYTTET: Mulla Krekar ble avlyttet da han satt på besøksrommet i Kongsvinger fengsel. Utskrift fra samtalene er gjengitt i italienske etterforskningsdokumenter. Her føres Krekar inn i Oslo Tingrett etter at han ble pågrepet og siktet i forbindelse med en internasjonal terroretterforskning. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / TT / kod 20520

Avlyttede samtaler: Krekar snakker om bombeangrep mot Kongsvinger fengsel

TV 2 har fått tilgang til italienske etterforskningsdokumenter i saken mot mulla Krekar.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har fått tilgang på 1200 sider med etterforskningsdokumentasjon i saken italiensk politi har mot Mulla Krekar og de andre siktede i organisasjon Rawti Shax som de mener Krekar leder.

Der kommer det fram at PST i august 2012, etter anmodning fra italiensk politi, begynte avlytting av besøksrommet med skjulte mikrofoner.

Sprenge bombe ved fengselet

De avlyttede samtalene bekrives i detalj. I møte med to familiemedlemmer 2. mars 2013 sier Krekar at bruk av makt er nødvendig for å presse myndighetene til å slippe ham ut av fengsel. Familiemedlemmet advarer, og sier at Krekar da kan bli straffet, kommer det frem i dokumentasjonen fra italiensk politi.

Han svarer at norske myndigheter ikke kan eller ikke har rett til å være hardere mot ham hvis «noen folk finner på å sprenge en bombe ved inngangen til fengselet».

Familiemedlemmet på besøk svarer at norske myndigheter da kan si at Krekar har oppmuntret til et slikt angrep.

Krekar svarer at da må norske myndigheter ha bevis.

Hadde full kontroll

Italiensk antiterrorpoliti mener at svært mange timer med avlytting beviser at Krekar fra fengselet hadde full kontroll over organisasjonen, med familiemedlemmer som sentrale mellomledd og budbringere.

Og ifølge etterforskningsmaterialet er det planlagt terrorangrep også mot norske stortingsrepresentanter.

Krekar selv snakker om angrep på Stortinget. Mens han blir avlyttet på besøksrommet i mars 2013 gir Krekar beskjed om at det skal gis klarsignal for at organisasjonen skal brenne det norske flagget i en offentlig demonstrasjon.

Han sier videre at «han skulle ønske de var i stand til å brenne også en norsk ambassade» - og at han vil ikke vil motsette seg det hvis noen finner ut at de skal gjøre det.

Krekar sier videre at tilhengerne skal gjøre det helt klart at brenning av det norske flagget bare er første skritt. Det neste skrittet er «å brenne den norske grunnloven. Og som tredje skritt kommer vi til Stortinget og setter fyr på det.»

Nytt for forsvareren

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, sier han ikke er kjent med verken avlyttingen eller det som kommer frem. 

– Dette er nytt for meg. Jeg kan ikke kommentere enkeltheter så lenge jeg ikke har fått dokumentinnsynd. Det ville være useriøst av meg som forsvarer, sier Meling til TV 2.

Han avviser heller ikke utsagnene som fremkommer i de italienske dokumentene. 

– Jeg føler meg trygg på at jeg har en klient som alltid står ved det han sier og mener, og som aldri viker fra det han har sagt tidligere. Hvis det er noe han har sagt som er gjengitt, så er det noe han kommer til å stå for og forklare hva han har ment og i hvilken kontekst, sier Meling. 

Mulla Krekar som allerede satt i fengsel da han ble pågrepet 12. november, sitter nå varetektsfengslet frem til 4 desember. Italienske myndigheter har fortsatt to uker på å be om at Krekar blir utlevert. 

– Vi skriver nå en anke og har rettet en rekke anmodninger til norske og italienske myndigheter, sier Meling.

Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt i januar år. Etter knappe to måneder havnet han tilbake i fengsel, siktet for trusler mot en kurder. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt i januar år. Etter knappe to måneder havnet han tilbake i fengsel, siktet for trusler mot en kurder. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Omfattende rekruttering

Uttalelsene til Krekar om angrep i Norge er en liten del i etterforskningen. Italienske påtalemyndigheter har i dokumentene mer fokus på den internasjonale virksomheten til Krekar og de andre siktede i den omtalte Rawti Shax-organisasjonen.

Blant annet mener italiensk antiteterrorpoliti at Krekar og de andre siktede driver omfattende rekruttering til jihad, og med opptrening i egne leire i Rawti Shax' regi.

De mener at Krekar i løpet av de siste årene har besluttet at organisasjonen skal nærme seg et samarbeid med IS.

De mener at Krekar personlig har oppfordret enkeltpersoner til selvmordsangrep, og at dette erpersoner som så faktisk har gjennomført selvmordsangrep.

Mulla Krekars forsvarer, Brynjar Meling etter fengslingsmøte i Oslo Tinghus.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Mulla Krekars forsvarer, Brynjar Meling etter fengslingsmøte i Oslo Tinghus. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Italiensk politi mener også at avlyttingen viser at Krekar støtter all bruk av vold og terror som ledd i jihad.

Nedkjempe tusen vantro

Et eksempel er en samtale med en av de nære medhjelperne, i det italiensk politi mener er hans nettverk, i Kongsvinger fengsel, 3. mars 2013: 

Krekar sier at væpnet jihad er en essensiell del av islamsk tro. Han sier at ifølge Koranen kan en muslim med sverd reise seg mot ti vantro, og drepe dem. Men at i dag, etter at det er utviklet bomber og eksplosiver, kan en muslim reise seg mot tusen vantro og nedkjempe dem.

PST vil ikke gi noen kommentar om etterforskningsdokumentene til TV 2, og henviser til at dette er en straffesak i Italia.