DØDE MOMENTANT: Mille Vuust Pedersen ble bare 19-år.  Det narkotiske stoffet, som var kjøpt på facebook, fikk hjertet hennes til å slutte å slå.
DØDE MOMENTANT: Mille Vuust Pedersen ble bare 19-år.  Det narkotiske stoffet, som var kjøpt på facebook, fikk hjertet hennes til å slutte å slå.

Mille (19) døde etter å ha tatt Facebook-narko

Mille hadde hele voksenlivet foran seg. Ni dager før hun skulle ta sin avsluttende eksamen, var hun på fest med noen venninner, der det ble eksperimentert med internettdop. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Unge må tenke seg om, så foreldrene slipper å bruke alderdommen på å besøke dem på kirkegården, sier foreldrene til avdøde Mille Vuust Pedersen til Ekstrabladet.

De er ikke bare sjokkerte over at datteren er død, men også overrasket over at det narkotiske stoffet som sendte henne i døden ble kjøpt på Facebook.

– Jeg hadde aldri hørt om at slikt foregikk på Facebook, og jeg vil ikke si at vi er naive foreldre, sier faren Lars Christensen til den danske avisen 

På fest med venninner

Det var i juli at 19-årige Mille Vust Pedersen var på fest med fire venninner i en leilighet i Aalborg. Under sammenkomsten skal de unge kvinnene ha tatt noe de trodde var MDMA, som var kjøpt på internett.

MDMA er virkestoffet i partydopet Ecstasy, og har de siste året blitt stadig mer populært også i Norge. Til tross for at blant annet Arctis Norge og Kripos har uttalt at de er bekymret over bruken av MDMA, har enkelte forskere omtalt det som et uskyldig rusmiddel, som også kan hjelpe autister i sosiale situasjoner. 

Det narkotiske stoffet Vuust Pedersen fikk i seg, var imidlertid til ingen hjelp i situasjonen hun var i. 19-åringen reagerte så kraftig at hjertet hennes sluttet å slå. 

Trend som brer om seg

Narkotikaomsetningen på internett har vært rikelig omtalt de siste årene. Både den delen av handelen som foregår på det såkalte mørket nettet, og den som som skjer på sosiale medier.

Ifølge den danske dokumentaren Jagten – De nye pushere, har Facebook blitt et betydelig utssalgssted for narkotika i Danmark. Det skal være snakk om et titalls grupper der det omsettes narkotika i stort volum. 

Skjer også i Norge

Tone Loftesnes Kornli, som er leder for ungdomsseksjonen på Bergen sentrum politistasjon, kjenner til at ungdom kjøper og selger narkotika på Facebook også i Norge.

– De aller, aller fleste ungdommer holder seg langt unna, men i den lille gruppen som bruker narkotika, så er Facebook en naturlig kjøp- og salgskanal. Det er her de er, så det er også her de driver med dette.

Hun vedgår at den digitale trenden byr på andreutfordringer for politiet, enn den tradisjonelle «gate-dealingen».

– Det er lavere oppdagselsesrisiko og lettere å drive i det skjulte, sier hun.

Facebook ber brukere rapportere

TV2 har vært i kontakt med Facebook Nordics, som kaller historien om Mille hjerteskjærende. Samtidig presiserer de at Facebook er er brukerstyrt medium, og at de er avhengig av publikums hjelp for å stanse narkotikasalget.

–Facebook er ikke noe sted for narkotikasalg eller for annen kriminell aktivitet. Ingenting er viktigere for oss enn brukernes sikkerhet. Innhold som dette vil fjernes, så snart det rapporteres til oss, skriver en talsperson til TV2.

 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook