Justisdepartementet setter inn annonser i afghanske aviser

Afghanske avislesere har denne uken blitt servert annonser fra norske myndigheter. Målet er å få potensielle asylsøkere til å tenke seg om en gang til.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har satt inn annonser i to aviser i Afghanistan. Foto: NTB Scanpix
Justisminister Anders Anundsen (Frp) har satt inn annonser i to aviser i Afghanistan. Foto: NTB Scanpix

Budskapet er ganske enkelt at afghanere som ikke reiser hjem frivillig, blir returnert med tvang, skriver Aftenposten om annonsene det norske Justisdepartementet har rykket inn på forsiden av to aviser i Afghanistan denne uken.

«Hvis du ikke reiser hjem frivillig, vil du bli returnert med tvang», står det i avisene.

– Ved å bidra til å informere om vår asylpolitikk unngår vi at de legger ut på reise, utsetter seg for massiv fare, belaster systemene og hele Europa og uansett ender med å bli sendt tilbake til Afghanistan, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Annonsene er en del av en større kampanje for å hindre asylsøkere som har tenkt å reise til Norge, og det kan komme flere slike oppslag.

Anundsen sier det er vanskelig å måle hvor mange som lar være å reise på grunn av en slik kampanje.

Han sier også at han ikke er bekymret for at det vil hindre folk med et reelt beskyttelsesbehov fra å søke asyl.

– Ikke i det hele tatt. Samtidig tror jeg det er viktig at de som mener å ha et beskyttelsesbehov har et realistisk bilde av hva som venter dem. De kan ikke forvente at alt er linet opp. Vi er under ekstremt press, og er veldig nært opp mot det vi kan håndtere. 

NTB