DEN KALDE VEIEN: Asylsøkere som har opphold i Russland vil få blankt avslag etter å ha krysset grensa ved Storskog i Finnmark. Foto: TV 2
DEN KALDE VEIEN: Asylsøkere som har opphold i Russland vil få blankt avslag etter å ha krysset grensa ved Storskog i Finnmark. Foto: TV 2

Anundsen: Asylsøkere skal returneres samme dag

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har gitt instruks til UDI og UNE om at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er asylsøkere som vi mener ikke står i fare for å bli forfulgt i Russland, og det er misbruk av asylsystemet når disse velger å reise fra Russland til Norge for å søke asyl, sier Anundsen. 

Anundsen sier til TV 2 at han tror tiltakene vil få umiddelbar effekt. 

– Dette tiltaket er viktig. Vi ser allerede nå at antallet som kommer over Storskog er redusert, i går kom det bare 24 personer, sa Anundsen til TV 2 onsdag formiddag.

RETUR SAMME DAG: Justisminister Anders Anundsen (Frp) etter Stortingets spørretime onsdag. Foto: Anja Lohne Holm
RETUR SAMME DAG: Justisminister Anders Anundsen (Frp) etter Stortingets spørretime onsdag. Foto: Anja Lohne Holm

Retur samme dag

Det er gitt klare føringer fra departementet om at sakene skal behandles mens asylsøkerne ennå befinner seg på Storskog grensekontrollsted, ifølge Anundsen. 

Målet hans er at søkere som har fått avslag på realitetsbehandling av søknaden i Norge, raskt skal returneres til Russland. 

– Vårt mål er at mange kan returnere allerede samme dag, sa Anundsen. 

– Men hvordan kan det gjennomføres i praksis å returnere dem samme dag, når asylsøkerne kommer på sykkel i mange minusgrader?

– Dette har vi en dialog med politiet og UDI på, og dersom det trengs varmefasiliteter finnes det på Storskog. Det er også svært kort vei tilbake over grensen, sier Anundsen til TV 2.

– Hva sier russiske myndigheter om det nye tiltaket? 

– Russiske myndigheter er informert, og grensekommisærene har en god dialog, sa Anundsen.

Asylsøkere kan pågripes

Justisdepartementets informasjonsavdeling forklarer litt mer konkret hvordan de tenker å gjennomføre returen i praksis.

– Vedtaket skal effektueres umiddelbart, og personen returneres da over grensen. Dersom vedtaket ikke lar seg effektuere , for eksempel om de kommer sent på kvelden og man ikke rekker å fatte bortvisningsvedtak innen grensen stenger kl 21,  skal de tilbys transport til og overnatting til egnet sted, sier Andreas Bondevik, senior kommuniksjonsrådgiver i Justisdepartementet til TV2.

Ifølge justisdepartementet skal det bli atskillig vanskeligere å bli værende i Norge. 

– Om det er konkrete holdepunkter for å anta at de vil unndra seg effektuering, kan de pågripes forutsatt at vilkårene for det er til stede, sier Bondevik. 

Signal 

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag forklarte Politidirektoratet mer om bakgrunnen for de nye reglene. 

– Det er et signal til asylsøkere. Å søke asyl er lovlig atkomst til Norge, men det kan imidlertid være at de allerede har opphold i et land med beskyttelse, og da må de vurdere om det er hensiktsmessig å søke asyl i Norge.Men påberoper de seg asyl kan de komme til Norge, sa avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

SV: Frykter for asylsøkernes sikkerhet

– Alle er enige om at de som er trygge i Russland skal sendes tilbake dit. Det SV var mot da vi stemte over dette, var å fjerne den lille sikkerhetsventlien som gikk ut på at de som har reelt beskyttelsesbehov får levert en slik søknad enten i Norge eller Russland, sier Karin Andersen (SV). 

Hun påpeker at man nå ikke kan garantere at dette skjer.

– Det betyr at man ikke kan garantere at et menneske som har behov får levert en slik søknad i et land, i tillegg kan bli returnert til et opprinnelsesland der de kan utsettes for tortur og dødsstraff. Dette er kjernen i asylretten, sier Andersen.

Må ha papirer

Tirsdag ble det kjent at statsminister Erna Solberg (H) innfører midlertidig ID-sjekk på ferger og andre innfartsårer inn i Norge.

Fra og med torsdag morgen må man vise fram identitetspapirer på ferger fra Tyskland, Danmark og Sverige til Norge, pluss på innfartsårer på svenskegrensa. Den utvidede grensekontrollen varer i første omgang i ti dager.

– Reisende må være forberedt på at det tar litt lengre tid, og vi må understreke at pass er det beste ID-papiret både for voksne og barn. Men det blir utvist fleksibilitet, og ingen nordmenn vil bli stående igjen på kaia, legger Smedsrud til.

Blant annet vil det bli foretatt identitetskontroller på busser og tog til Norge, og fergeselskapene må kontrollere alle sine passasjerer.

Alle saker vil bli vurdert individuelt for å sikre at man fanger opp søkere som har et reelt behov for beskyttelse, ifølge departementet. (TV 2/NTB)