Oslo kan få asylskip og gigantisk asylmottak

Oslo havn har fått forespørsel fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om kaiplass for boligskip på 1.000 mottaksplasser for asylsøkere. 

ASYLSKIP: Oslo havn har fått forespørsel fra UDI om kaiplass til en boligskip for 1000 asylsøkere.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ASYLSKIP: Oslo havn har fått forespørsel fra UDI om kaiplass til en boligskip for 1000 asylsøkere. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

For å klare å bosette det høye antallet flyktninger som ventes å komme til Norge de neste årene, har UDI bedt om anbud på såkalte «floteller» – skip som kan huse flyktninger og asylsøkere.

Oslo havn har fått forespørsel fra UDI om kaiplass for boligskip på 1.000 mottaksplasser.

På et flyktningtoppmøte onsdag sa statsminister Erna Solberg at mottaksapparatet i Norge nå ikke fungerer. 

Ett av tiltakene som kan iverksettes er gigantmottak med 3000 mottaksplasser. 

– Vi vet at ekstra store mottak ikke er en ideell løsning, men det skjer fordi vi er i krise, sa Solberg. 

Men forslaget om gigantmottak er ikke populært i de store byene. 

– Vi er i en desperat situasjon og mange trenger tak over hodet før vinteren. Vi skal bidra så godt vi kan, men det er ingen løsning for oss å ha en brakkeby til 3000, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap). 

Flotell 

Norske kommuner må forberede seg på å tilby bolig for inntil 80.000 flyktninger og asylsøkere. Det er langt flere enn bosettingsprognoser til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMD) om å bosette 39.000 asylsøkere og flyktninger de neste to årene, skriver Aftenposten

UDIs rammeavtale for «flotell» eller flytende boenheter er anslått til 50-100 millioner pluss moms over fire år. Tildelingskriteriet er i hovedsak laveste pris.

I forrige uke ble det kjent at Tromsø havn har sagt at de kan ta imot to passasjerskip med til sammen 1.200 flyktninger.

Forrige uke kom det frem at Norge trenger 100.000 nye mottaksplasser i 2016. 

Ønsker full refusjon 

Under onsdagens flyktningtoppmøte kom det også frem at norske kommuner ønsker full refusjon av utgiftene knyttet til bosetting av enslige mindreårige. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sier at regjeringen har lagt seg på en annen linje.

– Kommunene får dekket rundt 90 prosent av kostnadene for å bosette enslige mindreårige til barnevernstiltak, men regjeringen har økt tilskuddet med 100.000 kroner per enslige mindreårige som blir bosatt til neste år. Vi håper at det skal være med å gjøre at vi kan få fortgang i bosettingen av enslige mindreårige, sier Horne til TV 2.

Skjerpet grensekontroll 

Regjeringen håper skjerpet grensekontroll av ferjerutene skal bremse strømmen av asylsøkere til Norge. Alle som skal søke asyl må være på grensen, eller allerede inne i Norge.

Men ferjeselskapene sier det ikke er mange asylsøkere som kommer med ferjene.

– Vi har ikke opplevd dette som et problem til nå og tror heller ikke det vil bli det. Hovedstrømmen av flyktninger kommer ikke med våre skip, sier pressetalsmann for Color Line, Helge Otto Mathisen, til NTB.

Fra torsdag kl. 8 blir det innført utvidet grensekontroll i Norge. Men denne omfatter foreløpig bare ferjetrafikken, ikke buss, tog eller fly. Det betyr at alle som skal ta ferje fra Tyskland, Danmark eller Sverige til Norge, må vise gyldige ID-papirer og eventuelt visum både når de går om bord og når de kommer i land.

– Dette er et signal til asylsøkere, sier avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

Eksakte tall for hvor mange flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge med båt, har ikke ferjeselskapene. Det har heller ikke politiet, opplyser seksjonssjef Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratets (POD) grense- og utlendingsseksjon.

TV 2/NTB