Nå har Broom Benny vært våken i over ett døgn – blant annet fordi han har passet på å få i seg nok kaffe. Nå har testet ut hvilken han synes er best. Foto: Mats Brustad
Nå har Broom Benny vært våken i over ett døgn – blant annet fordi han har passet på å få i seg nok kaffe. Nå har testet ut hvilken han synes er best. Foto: Mats Brustad

Brooms bilekspert: Dette er den beste bensinstasjon-kaffen

En trøtt Benny vet hva han snakker om!

Akkurat nå er Brooms bilekspert Benny Christensen godt i gang med å gjennomføre verdens lengste nettmøte om bil. 

Det startet i Oslo sentrum tidlig mandag morgen. Nå er Benny og Broom-gjengen hans på vei nordover fra Kristiansand og snart tilbake i Oslo. 

De har altså vært på veien i nesten 24 timer. For Benny er det heller ingen bønn, Han skal være våken på hele turen og svare på spørsmål fra leserne. Og da er det naturligvis én ting som gjelder: Å ha nok kaffe!

Elsker kaffe!

Men som kjent: Kaffe kan variere enormt. Også den du kjøper på bensinstasjonen. Og dermed har vi bedt Benny gjennomføre en aldri så liten uformell kaffetest, innimellom alle bilspørsmålene.

Men først en liten presentasjon av kaffe-elskeren Benny: 

– Jo, jeg elsker kaffe og er Brooms ukronede mester på kaffedrikking. Det blir fort en åtte-ti kopper i løpet av en dag, både hjemme, på kontoret og ikke minst i bilen. Kaffe i bilen er kanskje favoritten min. Da får jeg kombinere to ting jeg liker veldig, veldig godt! Bilkjøring og å drikke kaffe!

– Jeg er ikke så glad i sterk kaffe, den må heller ikke være bitter. Ren og klar kaffesmak er tingen for meg, sier Benny.

Norges mest populære kaffekopp feiret 10 år

Litt flat i smaken

Da gjør vi oss klare for å smake. Første stopp er hos YX. Vi bestiller en helt vanlig svart kaffe, i standard kopp. Kaffen er levert av Friele, prisen er 25 kroner.

YX får trekk for at kaffen ikke er skikkelig varm, og at smaken er litt tam.
YX får trekk for at kaffen ikke er skikkelig varm, og at smaken er litt tam.

– Førsteinntrykket trekkes ned av at kaffen ikke er skikkelig varm. Den bør den være! Fargen er fin den er svart i midten og litt brun i kantene. Men smaken er liksom litt flat. Det er lite aroma, lite ettersmak. Rett og slett lite smak. Jeg savner også mer fylde, Dette er ikke noe å holde seg våken på, mener Benny.

– Terningkast?

– Denne fortjener nok ikke mer enn 3. Og det er ikke en veldig sterk 3-er heller, mener Benny.

Fylte kaffekoppen – ble frastjålet bilen

Lukter veldig godt

Neste stopp er hos Esso. De får kaffen sin fra Evergood. Igjen bestiller vi standard kopp, og igjen er prisen 25 kroner. Det var da en merkelig tilfeldighet ...

Esso får skryt for god lukt og fylde, men trekk for at ettersmaken er litt flau.
Esso får skryt for god lukt og fylde, men trekk for at ettersmaken er litt flau.

– Denne lukter veldig godt når den blir brygget. Den er også god og varm. Pluss også for mørk og fin farge, med deilig skum på toppen.

– Kraftig kaffesmak trekker opp, den smaker godt og fyldig, Men jeg blir skuffet over ettersmaken, den er litt flau. Da får jeg ikke så lyst til å drikke opp. Alt i alt terningkast 4, sier Benny.

Holde seg våken på!

Så er turen kommet til Statoil. De serverer Løfbergs Lilla som sin standardkaffe. Vi bestiller vanlig kopp. Pris? "Tilfeldigvis" 25 kroner her også.

Fin farge og gyldentbrunt skumlag på toppen gir Statoil-kaffen et delikat førsteinntrykk.
Fin farge og gyldentbrunt skumlag på toppen gir Statoil-kaffen et delikat førsteinntrykk.

– Den lukter lite når den blir brygget, men fargen er fin. Jeg liker også ast det er et gyldent skumlag på toppen. Da kjenner jeg at jeg får ekstra lyst til å gyve løs på kaffen. Her er det veldig mye smak, litt for mye smak for meg. Jeg synes den smaker litt beskt og bittert, selv når den er fersk. 

– Det er også en litt emmen ettersmak her. Dette er utvilsomt kaffe å holde seg våken med, men så trøtt er jeg ikke, i alle fall ikke ennå.  

– Terningkast?

– I sum blir det 4. Da synes jeg at jeg har vært litt snill, sier Benny. 

Denne dingsen varmer opp kaffen din – i bilen

Ikke de store forventningene

Til slutt svinger vi innom hos Shell og får testens store overraskelse. For der de andre tar 25 kroner for sin standardkopp, drister Shell seg til å ta 28! Til gjengjeld er koppen litt større, det kan Benny like!

Benny har veldig sans for kaffen til Shell, selv om den var litt dyrere enn hos de andre.
Benny har veldig sans for kaffen til Shell, selv om den var litt dyrere enn hos de andre.

Shell har et nytt (i alle fall for oss) kaffemerke som heter Chaqwa. Det er lite lukt når kaffen blir brygget, så langt har ikke Benny de store forventningene. Det er heller ikke skum på toppen, bare svart kaffe. Men så smaker han:

– Dette er godt! Veldig klar og fin kaffesmak. Den er kanskje på kanten til å smake litt bittert, men er innafor for min del. Denne kjenner jeg at jeg kan drikke veldig mange kopper av. Det er godt, og oppkvikkende, sier Benny.

Statoil skiftet ut koppen sin – da ble det bråk!

Koppholder er viktig!

– Og hvem er vinneren?

– Ingen tvil, det er kaffen fra Shell. Jeg gir den et klart terningkast 5. Dette er en kaffe som virkelig passer min smak. Jeg kjenner at vi godt kan stikke innom flere Shell-stasjoner og fylle kaffe på vei opp mot Oslo, sier Benny!

– Men som kaffe-elskende bilekspert, har du noen favoritt blant koppholderne i bilene også?

– Klart jeg har! Den mest elegante er det Saab som har laget, i sin 9-5. Her trykker du på en liten knapp, så glir koppholderen ut, og liksom bare folder seg ut. Kule saker!

– I motsatt ende må jeg trekke fram flere franske biler som rett og slett ikke har en enesten koppholder. Franskmennene mener tydeligvis ikke at man skal drikke kaffe når man kjører bil. Kan du skjønne noe så merkelig? Det er soleklart trekk i min bok, sier Benny.

Klikk her for å følge innspurten på Bennys 24-timers nettmøte:

Koppholder? Det blir 21.000 kroner, takk!