Svein (77) bor på Akerselva sykehjem i Oslo. Han største ønske er å gå mer tur. FOTO: FACEBOOK / PRIVAT
Svein (77) bor på Akerselva sykehjem i Oslo. Han største ønske er å gå mer tur. FOTO: FACEBOOK / PRIVAT

Kona døde i høst – nå sprer ensomme Svein (77) sin bønn seg i rekordfart 

– Personalet har ikke tid til å gå tur med meg, så da blir jeg stort sett sittende inne, forteller Svein (77). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et innlegg på Facebook skriver Svein (77) og nevøen hans, Marius Reikerås om hvordan det er for Svein å bo alene på Akerselva sykehjem i Oslo. 

Svein sitt største ønske er å gå mer tur, men 77-åringen, som har Alzheimers, får ikke gå alene. 

Og de ansatte har ikke tid til å gå med Svein like mye som han ønsker. 

Facebook-innlegget har spredt seg på få timer i rekordfart på Facebook. Det er delt over 21.000 ganger og har fått over 72.000 likes.

Ligger på rommet 

Til TV 2 utdyper nevøen til Svein, som har forfattet innlegget sammen med 77-åringen, at målet med innlegget er å få fokus på hvordan de eldre har det på sykehjem og hvilke rettigheter de har. 

– Han får ikke vært så mye ute som han ønsker. Han er ofte liggende alene på rommet når jeg besøker han. Han har jo både viljen og evnen til å gå tur, og han er veldig glad hver gang han får gå ut, forteller Marius Reikerås til TV 2. 

Han sier hele familien til Svein bor i Bergen, og at det derfor ikke er lett å besøke ham så ofte de ønsker. Det eneste Svein ønsker er mer tid til å gå på tur, men siden han lider av Alzheimers, får han ikke gå alene. Det er begrenset hvor ofte personalet har tid til å gå med ham. 

– Jeg forstår jo at de ikke vil la ham gå alene, og det er en veldig vanskelig situasjon. Men jeg mener det er et brudd på hans rettigheter. Han er ensom og jeg mener det er viktig at vi snakker om dette, sier Reikerås. 

– Gjør en fabelaktig jobb 

Han understreker at personalet ved sykehjemmet gjør en fabelaktig jobb, og vil ikke under noen omstendigheter komme med kritikk av de ansatte. Reikerås mener det må gjøres noe med systemet. 

– Dette handler ikke om de som jobber der, for de gjør alt de kan og jobber alt de kan. Men de har for lite penger, folk og tid, sier Reikerås. 

Sammen med Svein bestemte de seg i dag for å sette ord på det mange eldre føler - ensomhet. 

– Det er en voldsom glød og engasjement. Det har kommet masse tilbakemeldinger og det er veldig gledelig, sier Reikerås. 

Minst to turer i uka 

Henrik Mevold, direktør for samfunnskontakt i Oslo kommune sier til TV 2 at turgåing er ett av flere tilbud til beboere på sykehjem i hovedstaden. 

– Svein setter ord på noe som er veldig viktig og som betyr mye for ham. Ved Akerselva sykehjem har det et mål om at alle beboere som ønsker det skal få gå tur minst to ganger i uken. I tillegg er det mange andre aktivitetstilbud ved sykehjemmet. Det er viktig for oss å møte den enkelte pasients individuelle behov så godt vi kan, sier Mevold. 

Han sier beboere ved sykehjem har mange ulike behov og at det kan være en utfordring å tilfredsstille alle behov til en hver tid. 

– Ansatte legger til rette for det de kan av aktiviteter i løpet av uken. Ved mange sykehjem er vi så heldige å ha besøksvenner og andre frivillige i tillegg. De kan bidra til at beboere får gått mer tur, syklet eller gjort andre aktiviteter i løpet av uken, sier Mevold. 

– Jeg ser at engasjementet er enormt stort på Facebook og jeg håper det vil føre til at Svein og mange andre får nye vennskap og gode turkamerater. Vi oppfordrer alltid flere til å melde seg som frivillige og vi har et godt samarbeid med Røde Kors besøkstjeneste, sier han.