Nesten to av tre kjøttprodukter er merket feil

Da Mattilsynet sjekket merking av allergener i mat, fant de feil ved over halvparten av varene. For kjøttvarer var nesten to tredeler feilmerket.

KJØTT: I en undersøkelse oppdaget Mattilsynet at nesten to tredjedeler av kjøttproduktene var merket feil.  Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
KJØTT: I en undersøkelse oppdaget Mattilsynet at nesten to tredjedeler av kjøttproduktene var merket feil.  Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Tilsynet tok spesielt for seg kjøttprodukter da de for tredje år på rad gjennomførte undersøkelsen «Merkesjekken», skriver Aftenposten.

– Feilmerking av allergener kan medføre helsefare for allergikere. Riktig merking er veldig viktig for at de skal føle seg trygge, sier Ingvild Tømmerberg Sletta i Mattilsynet.

Det er særlig tre punkter det syndes mot: merking av allergener, merking av tilsetningsstoffer og angivelse av hvor mye kjøtt det er av en gitt type, for eksempel andelen lammekjøtt i et produkt merket som «lammepølse». Merkingen av allergener var for dårlig ved 74 av de 137 produktene som ble undersøkt.

Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF) sier de foreløpig ikke har rukket å gå i dybden på rapporten, som de fikk på mandag.

– Regelverket skal følges og det ønsker vi å gjøre. Dette er ikke vond vilje, men vi har rett og slett ikke forstått hva regelverket sier, sier sjefveterinær Ida Mathisen i KLF. I 2014 kom det et nytt regelverk, og bransjen mener Mattilsynet tolker dette annerledes enn produsentene gjør. Tilsynet ønsker dialog med bransjen om regelverket. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2