Nesten to av tre kjøttprodukter er merket feil
Da Mattilsynet sjekket merking av allergener i mat, fant de feil ved over halvparten av varene. For kjøttvarer var nesten to tredeler feilmerket.
Tilsynet tok spesielt for seg kjøttprodukter da de for tredje år på rad gjennomførte undersøkelsen «Merkesjekken», skriver Aftenposten.
– Feilmerking av allergener kan medføre helsefare for allergikere. Riktig merking er veldig viktig for at de skal føle seg trygge, sier Ingvild Tømmerberg Sletta i Mattilsynet.
Det er særlig tre punkter det syndes mot: merking av allergener, merking av tilsetningsstoffer og angivelse av hvor mye kjøtt det er av en gitt type, for eksempel andelen lammekjøtt i et produkt merket som «lammepølse». Merkingen av allergener var for dårlig ved 74 av de 137 produktene som ble undersøkt.
Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF) sier de foreløpig ikke har rukket å gå i dybden på rapporten, som de fikk på mandag.
– Regelverket skal følges og det ønsker vi å gjøre. Dette er ikke vond vilje, men vi har rett og slett ikke forstått hva regelverket sier, sier sjefveterinær Ida Mathisen i KLF. I 2014 kom det et nytt regelverk, og bransjen mener Mattilsynet tolker dette annerledes enn produsentene gjør. Tilsynet ønsker dialog med bransjen om regelverket. (©NTB)