Enige om budsjett: Dyrere strøm og dyrere å fly

På overtid ble regjeringspartiene enige med støttepartiene KrF og Venstre om statbudsjettet for 2016. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Noen sier vi har holdt på for lenge. Det har vi ikke. Vi har holdt på akkurat passe lenge, for å beholde helheten i budsjettet for økonomiens skyld, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, til TV 2.

Det flyttes på nesten seks miliarder kroner i budsjettforliket som ble presentert i mandag kveld. Dette er mer enn støttepartiene klarte å flytte på i fjor. Flåtten beskriver forhandlingene i år som spesielt tøffe.

– Det har vært spesielt utfordrende siden vi fikk tilleggsnummeret på grunn av flyktningkrisen. Det har vært et dramatisk bakteppe. I tillegg er norsk økonomi i en viss svekkelse på grunn av nedgangen i oljeprisen. Det har satt sitt preg på dette, sier Flåtten.

Det brukes ikke mer oljepenger enn regjeringen la opp til i sitt forslag til statsbudsjett.

Bistandsmilliarder

Bistand har vært et sentralt tema ved forhandlingsbordet. I regjeringens forslag til statsbudsjett ville de ta 4,3 milliarder kroner fra bistand til utlandet for å bruke pengene på flyktningtiltak i Norge. Dette kuttet er nå redusert med 2,5 milliarder kroner.

For KrF har innretning av bistandsmilliardene vært vel så viktig som beløpet.

– Det er viktig at bistandspengene brukes effektivt. Vi mener at de mange organisasjonene er gode til å få mye ut av pengene. Da har vi lagt vekt på at det store kuttet er borte nå, sier KrFs Hans Olav Syversen.

Grønn skatt

Venstre er spesielt fornøyd med det grønne skatteskiftet, som blant annet innebærer dyrere strøm og økte avgifter på flyreiser.

– Grønt skatteskifte er genialt. Du priser ned det du vil ha mer av: sysselsetting, verdiskaping og arbeidsinntekt, mens du priser opp det du vil ha mindre av: atferd som fører til klimautslipp, sier nestleder og finanspolitisk talsperson i Venstre, Terje Breivik til TV 2.

Bilavgifter

Det blir flere endringer i avgiftssystemet for nye biler. Utregningen av avgiften, som består av tre komponenter, blir endret. Det blir lagt mer vekt på CO2-komponenten i bilavgiften, mens effektavgiften skal fases ut over to år. Vektkomponenten får et bunnfradrag og reduseres noe i alle trinn.

– Vi ønsker å premiere biler med lave utslipp, sikre biler og gode familiebiler, sier Hans Andreas Limi (Frp).

Her er noen av endringene i budsjettet: 

 • Kuttet i bistanden mer enn halveres. Regjeringen ville opprinnelig at man skulle ta 4,3 milliarder kroner fra bistand til utlandet for å bruke pengene på flyktningtiltak i Norge. Dette skal være betydelig nedjustert, til 1,8 milliarder kroner.
 • Gratis kjernetid i barnehager for fire- og fem-åringer utvides til også å omfatte tre-åringer
 • 320 millioner til tidlig innsats i skolen, ved å sette inn flere lærere i 1.- 4. trinn
 • Bilavgifter: Ytterligere dreining mot at biler som forurenser lite får lavere avgift, mens biler som forurenser mye får høyere avgift.
 • Det blir dyrere å fly når flyseteavgiften økes. Etter det TV 2 erfarer vil dette bli 80 kroner per sete
 • Strømmen blir dyrere når el-avgiften økes med 1,5 øre per kWh
 • 11 måneders studiestøtte skal innføres gradvis i løpet av de neste fire årene
 • Betydelig mindre skatteletter enn det regjeringen Solberg ønsket seg
 • Pensjonen til gifte og samboende pensjonister skal avkortes i mindre grad enn det regjeringen først foreslo
 • Enslige pensjonister som har minstepensjon får 4000 kroner mer i året i pensjon
 • Effektiviseringskravet til offentlig sektor, som regjeringen har lagt opp til, blir ytterligere strammet til fra 0,5 til 0,6 prosent.
 • 100 millioner til styrking av skolehelsetjenesten
 • Sykkelrittet Arctic Race får 15 millioner kroner. Andre internasjonale sykkelritt får dele fem millioner kroner: Tour of Norway, Tour of the fjords, Ladies Tour of Norway.

Var nær krise

Etter at det før helgen lå an til totalhavari og at regjeringen ikke ville klare å få på plass en avtale om neste års statsbudsjett, satt de fire borgerlige partilederne samlet i tre krisemøter på tilsammen tre timer. På det siste møtet var de fremste klimapolitikerne med for å finne en løsning på den helt fastlåste situasjonen.

– Det er generell fremgang, og det omfatter også denne delen, sa Hans Olav Syversen (KrF) til TV 2 søndag formiddag.

Flere kilder beskriver overfor TV 2 situasjonen som en av de vanskeligste siden Høyre og Fremskrittspartiet inntok regjeringskontorene, og signerte en samarbeidsavtale med Kristelig Folkeparti og Venstre.

Flytter på fem milliarder

Kilder med innsikt i forhandlingene sier til TV 2 at det i skissen som ligger på bordet flyttes litt i overkant av fem milliarder kroner.

Det er i så fall litt mer enn i avtalen som ble inngått for ett år siden, da sentrumspartiene fikk gjennomslag for økte utgifter på 4,6 milliarder, mens skatter og avgifter ble økt med 4,5 milliarder.