Her øver politiet på det verst tenkelige

Beredskapsekspert mener at norske skoler må drille elevene i terrorsituasjoner.

Politiet, ambulansetjenesten og brannvesenet trener hver uke på å møte dagen de håper aldri kommer. Scenarioet er at en mann går rundt i en skolebygning og skyter elever.

– Heldigvis oppstår denne typen hendelser sjeldent, men rundt omkring i verden skjer dette oftere og oftere. Derfor må vi være forberedt på at det kan skje her også, sier Bjørn Kristian Kjus, hovedinstruktør i Politioperativ Fagutvikling.

I mai kom regjeringen med nye krav til landets skoler og barnehager. Nå må de lage beredskapsplaner som tar høyde for bombetrusler, skyteepisoder og gisselsituasjoner. Elevene skal være kjent med beredskapsrutinene.

– Vi må være forberedt på at utenkelige og forferdelige ting kan skje. Da må vi ha gode planer, og vi må øve på dem, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Elevene drilles ikke

De siste tallene fra Utdanningsdirektoratet viser at fire av ti skoler har trent på alvorlige beredskapssituasjoner. Enda færre skoler øver sammen med elevene sine.

– Norske skoler er ikke forberedt på denne typen scenarioer, sier beredskapsekspert Bjørn Ivar Kruke, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Han mener det er på høy tid at elevene får være med på beredskapsøvelser.

– Hvis man ikke har øvd, er det vanskelig å handle riktig med 150 i puls. Det må trenes på, mener Kruke.

Vi må være forberedt på at utenkelige og forferdelige ting kan skje
Torbjørn Røe Isaksen

I USA drilles de fleste elevene i omfattende øvelser.

– Vi må legge opp øvelsene på en måte som gjør at vi unngår å skremme elevene, og det er jeg sikker på at lærerne får til. Det er i disse tider, før noe skjer, at vi må jobbe med beredskapsarbeid, sier Kruke.

Bekymret for glassfasade

I Oslo har politikerne bestemt seg for å bruke 100 millioner kroner på å montere nye varslingssystemer i alle skolebygningene.

På Ullern videregående skole forbereder rektor Torill Røeggen seg på at skoleangrep også kan skje her hjemme.

– Mange elever ble skremt etter drapene i Trollhättan, og mange er bekymret fordi skolebygningen har en stor glassfasade. Det er et problem fordi vi blir eksponert, men det kan samtidig være en fordel at vi kan få øye på en eventuell gjerningsmann, sier hun.

– Vi har laget beredskapsplaner som tar høyde for bombetrusler og skyteepisoder. Det er en fryktelig ting å jobbe med, men det må vi, sier hun.

På en drøy uke har skoler i Skien, Porsgrunn, Tønsberg og Oslo mottatt alvorlige trusler.

Elevene vil øve

På Ullern videregående skole skal de øve på terrorscenarioer, men det skal i hovedsak skje uten elever for ikke å skape frykt. Samtidig lover rektor å orientere elevene om hvilke beredskapsplaner som gjelder.

– Hvis det kommer en mann inn på skolen med kniv, så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Det hadde vært fint å være med på en øvelse, sier elev Nompilo Victoria Duckert.

Hun får støtte av medelevene sine.

– Jeg tror at øvelser fører til at vi blir beroliger, og at vi kan takle en eventuell situasjon bedre, sier Carl Troye.

– Hendelsen i Trollhättan skaper ekstremt mye frykt. Om man ikke har en klar plan på hva vi skal gjøre, tror jeg det gjør situasjonen verre, sier Nicoline Medbøe.