Er det et smart trekk å gi garanti på  privat-bilen for å få solgt den? KNA-advokaten er ikke i tvil om hva han mener.
Er det et smart trekk å gi garanti på  privat-bilen for å få solgt den? KNA-advokaten er ikke i tvil om hva han mener.

Nei – du bør ikke selge bilen din med garanti

Svein fikk en god idé – trodde han ...

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no kan du spørre vår bilekspert om alt som har med bil å gjøre.

Men vi har også alliert oss med juridisk ekspertise. Her kan du stille korte, juridiske spørsmål til KNAs jurister – og få svar her på Broom.no!

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har en stund forsøkt å selge bilen min, men opplever at det er et trått marked. Noen henvendelser har det vært, dessverre er det folk som mest er ute etter å prute. Jeg føler også at det er vanskelig å «konkurrere» mot bilbutikker som tilbyr garanti.

Flere bruker det som argument når de pruter på prisen og kommer med regelrette skambud. Derfor har jeg tenkt litt på om at det kan være lurt å tilby en form for «garanti» selv, for eksempel at jeg tar regningen for eventuelle ting som skulle skje de første seks månedene etter salget.

Bilen er en Toyota Land Cruiser som det aldri har vært noe som helst tull eller feil med, det gjør at jeg ikke er redd for å stå for en garanti på den en periode etter salget. Er det noe du kan anbefale meg å gjøre, eller burde jeg ikke gjøre det? Mvh Svein O.

KNA-advokaten svarer:

Hei. Først vil jeg minne deg om at kjøper har rett til å reklamere etter kjøpsloven hvis det er kjøpsrettslige mangler ved avtalen. Kjøpers reklamasjonsfrist er 2 år etter bilen ble overtatt av kjøper.

Det kan være risikabelt å gi en garanti for at bilen ikke vil få tekniske feil frem i tid. En slik garanti må dekke mer enn det kjøpsloven dekker. Du har ingen kontroll på hvordan kjøper behandler bilen eller om vedlikeholdsprogrammet blir fulgt etc.

Dessuten er det slik at de fleste garantier har en del unntaksbestemmelser. f. eks at de ikke gjelder for normal slitasje, feilbruk eller hvis årsaken er manglende vedlikehold.

Jeg vil derfor ikke anbefale deg å gi garanti til kjøper, men kanskje heller skape trygghet for kjøper ved å vise til all dokumentasjon, eventuelt en tilstandsrapport og muligens også justere prisen litt hvis den er for høy. Hilsen KNA-advokaten

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på "Spør KNA-juristen" her:

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under

Les også: Alder eller kilometerstand – hva er viktigst?