Begravelsen til den britiske soldaten Lee Rigby. Til høyre mulla Krekar under fengslingsmøtet i Oslo tingrett 13. november FOTO: MONTASJE / NTB SCANPIX
Begravelsen til den britiske soldaten Lee Rigby. Til høyre mulla Krekar under fengslingsmøtet i Oslo tingrett 13. november FOTO: MONTASJE / NTB SCANPIX

Avlyttet samtale: Krekar hyllet kjøttøks-drap på britisk soldat

Krekar ble avlyttet i Kongsvinger fengsel i over ett år, ifølge italienske etterforskningsdokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre dager etter at den britiske soldaten Lee Rigby ble brutalt drept med kjøttøks på åpen gate, hyllet mulla Krekar handlingen, ifølge italienske etterforskningsdokumenter TV 2 har fått tilgang til.

Den blodige gjerningsmannen Michael Adebolajo like etter drapet på den britiske soldaten Lee Rigby.  FOTO: ITV NEWS
Den blodige gjerningsmannen Michael Adebolajo like etter drapet på den britiske soldaten Lee Rigby.  FOTO: ITV NEWS

– Med glede i stemmen sa Krekar at en muslim drepte en soldat i London, skriver italiensk politi om en samtale som skal ha funnet sted mellom Krekar, hans svigersønn og et annet familiemedlem i Kongsvinger fengsel 25. mai 2013.

Tirsdag avslørte TV 2 at svigersønnen er blant de pågrepne i den koordinerte politiaksjonen som er beskrevet som «den største antiterroroperasjonen i Europa på 20 år».

Svigersønnen: Glemte å kutte av soldatens tunge

I samtalen, som ifølge italiensk politi fant sted en uke etter at Krekar og svigersønnen snakket om militær trening i Syria, sa Krekar angivelig at det var «fantastisk» å se drapsmannen danse foran kameraene etterpå, fordi slike handlinger sprer frykt hos vestlige soldater.

Slik gjengis den videre samtalen i etterforskningsdokumentene:

«XX (familiemedlem, red. anm.) og YY (Krekars svigersønn, red. anm.) ler, og virker fornøyd. Krekar sier at det som er fantastisk, er at mannen danser foran kameraene etter drapet. YY sier at den eneste tingen mannen gjorde feil under denne aksjonen, var at han glemte å kutte av soldatens tunge, slik sharia krever. Krekar sier at mannen ikke virker å være en som kjenner mye til den islamske fiqh (islamsk rettsvitenskap, red. anm.) ... Krekar sier at aksjonen har vært veldig viktig, fordi den bringer frykt blant soldater.»

Soldaten Lee Rigby ble overfalt av to menn på åpen gate i Woolwich sørøst i London. Øyenvitner fortalte at gjerningsmennene kom til stedet i bil. Etter først å ha kjørt på mannen, gjøv de to løs på Rigby med kniv og kjøttøks mens de ropte «Allahu akbar» (Allah er stor).

De halshogget offeret, og ba deretter forbipasserende ta bilder av dem. Drapet på den 25 år gamle Afghanistan-veteranen rystet hele Storbritannia.

– Vi må bekjempe dem, slik de bekjemper oss. Øye for øye, og tann for tann, sa en av gjerningsmennene mens han holdt en kjøttøks i hånden.

I februar 2014 ble de dømt til henholdsvis livstid og minst 45 års fengsel for det bestialske drapet.

Romavlytting i fengselet

Krekars hyllest av soldatdrapet ble ifølge italiensk politi fanget opp nøyaktig ni måneder etter at romavlyttingen i Kongsvinger fengsel startet.

Allerede mens straffesaken om truslene mot Erna Solberg og flere kurdere pågikk i Oslo tingrett, og mulla Krekar ledet en demonstrasjon mot koranbrenning i mars 2012, overvåket politiet nettverket. PST pågrep mullaen i slutten av mars, dagen etter at han ble dømt til fem års fengsel for trusler.

Etter det TV 2 erfarer, fikk italiensk politi norsk godkjennelse til romavlytting av Krekar i Kongsvinger fengsel kort tid etter et møte i Oslo med PST og norske justismyndigheter 21. og 22. august 2012.

Italiensk politi fikk også kopier av beslagene som ble gjort da PST pågrep Krekar 27. mars 2012. Ifølge dokumentene fant avlyttingen i fengselet sted etter rettsanmodning fra 25. august 2012 til 21. september 2013.

PST og Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke kommentere TV 2s opplysninger om romavlyttingen i Kongsvinger fengsel. 

TV 2 har bedt Krekars advokat kommentere opplysningene, men Brynjar Meling har ikke besvart henvendelsen. Han sa dette onsdag, da TV 2 fortalte ham hvordan italiensk politi knytter den terrorsiktede 59-åringen til terrorgruppen IS:

– Jeg har ikke fått dokumentene ennå, og må avvente å kommentere til jeg har fått lest dem og snakket med min klient. Grunnlaget for varetekt er ikke til stede når pressen sitter på disse opplysningene.

Forrige fredag ble mulla Krekar varetektsfengslet i tre uker i Oslo tingrett. Bakgrunnen for varetektsfengslingen er blant annet fare for bevisforspillelse.