Nå er Bjørndalens rullende treningssenter blitt halvt russisk

Skiskytterlegenden nyter enorm status i Russland.

SJUSJØEN (TV 2): Ole Einar Bjørndalens popularitet strekker seg langt utover Norges grenser.

I Russland er 41-åringen å regne som en stor stjerne, gjerne større enn russernes egne skiskytterprofiler, og denne uka har én mann kjørt i bil fra Moskva for å følge Bjørndalen gjennom helgas nasjonale skiskytingsåpning på Sjusjøen.

Skiskyttergale Andrej Levunin har punget ut for å samarbeide med nordmannen.

Halvparten av Bjørndalens vidundervogn – et rullende treningssenter på 20 tonn – er dekorert av reklame for russisk sportstøy.

Og etter sesongen skal den kjøres 7000 kilometer, til Novosibirsk, for å vises fram i Russland.

– Vi har valgt Bjørndalen fordi han er en legende. Prestasjonene hans snakker for seg. Bjørndalen er selve symbolet på skiskyting. Alle elsker ham, kjenner ham og setter pris på ham, forklarer Levunin på spørsmål om hvorfor de har prioritert nordmannen framfor noen av de russiske skiskytterstjernene.

Skal til Russland

Han vil ikke ut med hvor mange rubler han investerer i tidenes mestvinnende vinterolympier, men sier han også har framtida til russisk skiskyting i tankene.

– Vi har allerede planlagt at den (traileren) skal komme til Russland etter sesongen. Vi finner ut av det, vi skal bruke den flittig til å fremme og utvikle russisk skiskyting. Dette handler om langt mer enn bare det kommersielle, sier Levunin.

Bjørndalen har nå hentet inn nok sponsorkroner til å drifte traileren ut sesongen.

– Det har kostet ganske mye, produsenten har tatt en stor risiko, og jeg har også vært med på det. I høst klarte jeg å lande to partnere. Det gjør at vi kan holde driften av lastebilen gjennom vinteren, sier han.

Foreløpig er det kun norske skiskyttere og langrennsløpere som får nyte godt av traileren, som har eget treningsstudio, seks sengeplasser, kjøkken, bad med 1100 liters varmtvannstank og en rulleskimølle som er tre meter og 25 centimeter lang, og to meter og 20 centimeter bred.

Bedre høydetrening

Hensikten er å ta høydetreningen til et nytt nivå.

Bjørndalen er nettopp kommet hjem fra et tre ukers langt høydeopphold i Val Senales og Anterselva – hans første høydeopphold denne høsten på grunn av seks ukers sykdom i sommer – og nyvinningen ble benyttet hyppig av både Bjørndalen og noen av våre fremste langrennsutøvere.

– Jeg synes det var veldig interessant, jeg lærte mye og gjorde endringer som jeg har drømt om å få gjort på høydetrening. Jeg fikk mye hjelp av langrennslandslaget, som var på samme sted og trente, og de brukte også bussen mye. Martin (Johnsrud Sundby) trente der, og det samme gjorde flere av de andre gutta. Jeg fikk god feedback fra dem, sier Bjørndalen.

Han er på plass til den nasjonale skiskytingsåpningen på Sjusjøen denne helga, men står over morgendagens sprint fordi han nettopp har kommet ned fra høyden.

På søndagens fellesstart regner derimot 41-åringen med å stå på startstreken.