<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet" id="ext-gen1570"> </span>Både a - og b-prøvene til Smigun var positive

Ny avsløring: Derfor har ikke Smigun blitt straffet for to positive dopingprøver

Og ankeinstansen som behandler saken nekter for at saken eksisterer...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte i går om hvordan dopingsaken til skistjernen Kristina Smigun fra 2006-OL har blitt lagt helt lokk på, noe som gjør at Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen og Hilde Gjermundshaug Pedersen fortsatt, nesten ti år senere, fortsatt venter på å bli tildelt de medaljene de etter all sannsynlighet har rett på.

Nå kan TV 2 avsløre at begge prøvene til Kristina Smigun fra Torino-lekene, både a og b, var positive, men at saken har havnet i Idrettens voldgiftsrett (CAS). 

Gerhard Heiberg kommer nå med godt nytt til de norske utøverne: saken ventes avklart i løpet av de neste månedene. 

Problemet er bare at CAS nekter for at saken eksisterer i deres system...

Derfor må IOC tie i saken
– Jeg har gått saken etter i sømmene, og jeg fant ut hvor saken står. Da blir jo ditt neste spørsmål: «hva fant du ut?». Da må jeg dessverre svare at her er det en mistanke mot en person. Det er det ingen tvil om. Saken er veldig komplisert, og for å beskytte enkeltutøvere så kan vi dessverre ikke gå ut med navn på vedkommende utøver eller hvor saken står, sier Heiberg til TV 2.

TV 2 vet imidlertid at saken har havnet i CAS.

Smigun har en rekke advokater som jobber for henne, og disse forsøkte først å få saken henlagt i en sivil domstol. Det lyktes de ikke med, og saken ble deretter sendt videre til CAS, hvor den nå har vært i nesten 18 måneder. 

CAS er ankeinstansen for dopingsaker i forbindelse med olympiske leker.

IOC vil ikke kommentere saken da de, med god grunn, er redde for å havne i trøbbel med Smigun og hennes agenter om hun skulle klare å renvaske seg.

– Jeg kan ikke bekrefte hvor saken har havnet, men det har kommet en rekke advokater inn i bildet for å forsvare vedkommende. Dette fører til at vi må holde en lav profil. Her er det så mange komplikasjoner fra en rekke advokaters side, at vi har bestemt at vi må vente med å offentliggjøre saken, sier Heiberg, før han legger til:

– Så får vi håpe og tro at resultatet av saken kan bli offentliggjort om tre til seks måneder. 

– Dette er et stort mysterium. Jeg skjønner det ikke
Alle dommer CAS feller i dopingsaker skal offentliggjøres, men det stilles nå spørsmål ved om dette vil bli gjort i Smiguns sak.

CAS har nemlig en rekke ganger det siste halvåret nektet for at saken eksisterer.

«Som bekreftet tidligere, er det ikke, og har heller aldri vært, en sak angående IOC og Kristina Smigun og/eller retesting av prøver fra Torino-OL i CAS-systemet», skrev CAS i en e-post til TV 2 så sent som i oktober. 

– Det finnes en juridisk mulighet for at CAS kan hemmeligholde slike saker, men jeg kan ikke skjønne at den paragrafen skal gjelde her. Dette er et stort mysterium for meg. Jeg forstår det ikke, sier Randi Gustad, TV 2s juridiske ekspert.

CAS har også nektet å svare TV 2 på om de kan la være å offentliggjøre utfallet av slike dopingsaker.

– Prosessen holder ikke mål i det hele tatt
Smiguns advokater bruker en rekke forskjellige argumenter i et forsøk på å renvaske klienten sin, men det ventes altså ikke en beslutning i saken før på vårparten neste år.

Da vil det ha tatt nesten to og et halvt år siden IOC første gang varslet Den estiske olympiske komiteen om den positive prøven til Smigun.

– Prosessen holder ikke mål i det hele tatt. Så lenge rettssikkerheten til Smigun blir ivaretatt, så skal det ikke være ting på andre siden som gjør at man må vente så uhorvelig lenge, sier Gustad.

Nå etterlyser hun et organ som kan hjelpe utøverne som må vente og vente på at medaljene havner hos sine rettmessige eiere.

– Vi vil sannsynligvis få flere slike saker i fremtiden. Vi vet at det retestes gamle prøver kontinuerlig. Derfor etterlyser jeg et apparat som tar vare på de utøverne som er rene og har blitt fratatt medaljer. At noen kan snakke deres sak. For eksempel at man får en utøverkomité eller noen sentralt i idretten som taler deres sak, sier Gustad.