#

2SITERT
Jeg er Mats, 10 år og transperson

Jeg er Mats, 10 år og transperson

Ingen kan fortelle deg at favorittfargen din er rød, mens du selv vet at den er grønn, skriver Mats Wibe fra Halden.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg heter Mats. Jeg er 10 år og er en transperson. Det betyr at jeg ble født med en jentekropp, og alle har trodd at jeg er jente, men i hjertet og i hjernen så er jeg gutt.

Det er vanskelig når kroppen sier noe annet enn hjernen din, men det er sånn jeg er født så jeg må bare leve med det. For meg har jeg fortalt det ganske tidlig i forhold til mange andre transpersoner.

Når jeg var 7-8 år fortalte jeg det til moren og faren min, men da hadde de ikke hørt så mye om det før, så jeg fikk rett og slett ikke lov. Så begynte jeg å late som jeg var jente igjen.

Hjulpet av TV 2-serie

Tiden gikk og foreldrene mine begynte å skjønne det litt mer. Så begynte jeg sammen med familien min å se på et program som heter «Født i feil kropp» som gikk på TV 2.

Der handlet det om livet til andre transpersoner. Etter den serien fortalte jeg at det var sånn jeg opplever det. Da skjønte foreldrene mine hva det var og hva det gikk ut på. Uten den serien er det ikke sikkert jeg hadde vært Mats den dag i dag.

Prosessen starter med et år på BUP. Etter det får du time på Rikshospitalet. Der skal de finne ut om de skal gi deg pubertetsblokkere eller ikke. Pubertetsblokkere er noen sprøyter man får for å stoppe puberteten.

Noe jeg ble veldig glad for å få. Noe jeg ikke er enig med Rikshospitalet i er at de gir bare pubertetsblokkere til de som de tror er transpersoner. Jeg tror at hvis du føler deg som det motsatte kjønn av det kroppen sier, så er du det.

– Du bytter ikke kjønn

Ingen andre kan si at det er feil. Det er som om noen prøver å fortelle deg at favorittfargen din er rød, mens du vet selv at den er grønn.

Etter hvert får du hormoner som er noen sprøyter som gir deg puberteten til det kjønnet du alltid har følt at du er. Når du blir 18 kan du velge å ta operasjoner. Du velger selv hvor mange du vil ta, eller om du ikke vil ta noen.

I mange år har det blitt kalt transperson. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om det navnet, men det minner meg litt om det engelske ordet «transformation». Noe jeg ikke liker fordi du bytter ikke kjønn.

Du bare justerer kroppen din sånn at den blir riktig. Et annet ord for det er «født i feil kropp».

Jeg synes at det er et helt greit ord å bruke, mens moren min synes det er feil å bruke det fordi hun tenker at det er mye med kroppen som er riktig. Det er bare noen småting som er feil.

Du er ikke alene

Til alle dere barn der ute som sliter med å komme ut. Husk at alt vil bli mye bedre når dere sier det, og at det er veldig få folk som ikke aksepterer det.

Og alltid husk at du ikke er alene. Og hvis du vil ha noen å snakke med kan du gjerne ta kontakt med meg hvis du vil. Jeg er veldig åpen om det, og er ikke redd for å snakke om det.

Til dere foreldre der ute som synes det er vanskelig å akseptere at barna deres er transpersoner. Husk at dette er alvor.

Hvis barna deres sier at de føler seg som det motsatte kjønn av hva du har trodd, må du ikke ta det som en spøk.

Husk at barnet vil alltid være den samme personen med den samme personligheten, men kanskje med en litt annen kropp. Husk å alltid elske sønnen eller datteren din for den han/hun/hen er.

Vær den du er på alle mulige måter. Ikke la noen andre eller kroppen din stoppe deg.

Hilsen Mats

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK