Svensk politiforan asylboligen i Boliden i nord-Sverige der Majid ble pågrepet torsdag kveld. Foto: TT/AFP
Svensk politiforan asylboligen i Boliden i nord-Sverige der Majid ble pågrepet torsdag kveld. Foto: TT/AFP

TERROR-ALARM I SVERIGE: Svenske PST jakter enda flere terrorister

Den svenske sikkerhetspolitiet Säpo slår seg ikke til ro etter pågripelsen av Mutar Muthanna Majid. Nå bekrefter den svenske forsvarsministeren at politiet jakter flere andre navngitte personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ja, svarer forsvarsminister Peter Hultqvist på spørsmål fra Expressen om man leter etter flere mistenkte terrorister.

– Det er den pågrepne personen vi har jaktet på, men så vet man jo aldri om ha har opptrådt på egenhånd eller ikke. Og det er grunnlag for ytterligere forhør av de som befant seg i kretsen rundt ham, sier rikspolitisjef Dan Eliasson.

TATT: Mutar Muthanna Majid.
TATT: Mutar Muthanna Majid.

Det var torsdag at svensk politi gikk til aksjon og pågrep den terrormistenkte mannen (25) i Boliden. Politiet holder han i sin forvaring på hemmelig sted i politiregion Nord.

Et titalls uniformerte polititjenestemenn slo til mot en balkong hvor Majid oppholdt seg. Ytterligere åtte personer ble ifølge avisen Norran innbrakt for avhør. 

Boligen hvor pågripelsen skjedde på et asylmottak drevet av det svenske Migrationsverket. De har så langt nektet å uttale seg om saken.

Svenske medier har hevdet at Majid har vært i Norges naboland i minst tre uker. Säpo vil ikke bekrefte dette. 

Majid mistenkes for å ha planlagt et terrorangrep. Han skal ha tatt seg fra Irak via Syria og Tyskland til Nord-Sverige.

Farenivået for terror i Sverige anses fortsatt å være høyt. Säpo økte onsdag farenivået for terror i Sverige fra tre til fire – det nest høyeste nivået på skalaen. Dette har ifølge TT aldri skjedd før. Alle som beveger seg i de svenske storbyene må være forberedt på stort politioppbud.

Ifølge informasjon som ble spredt internt i svensk politi før pågripelsen torsdag, frykter man at terroristene kan slå til mot såkalte myke mål som folkemengder og kjøpesentre. Målet skal være Sverige eller Tyskland, men mest sannsynlig Sverige.

Politiet på plass i svenske Boliden torsdag kveld.
Foto: Robert Granström/TT
Politiet på plass i svenske Boliden torsdag kveld. Foto: Robert Granström/TT

Pågripelsen skjedde torsdag kveld, men allerede fra 11-tiden på formiddagen i går så naboene sivilt politi som spanet i nabolaget.

– Det er med en viss lettelse jeg konstaterer at politiet fikk pågrepet personen som var etterlyst og siktet for terrorplanlegging, sier Sveriges innenriksminister Anders Ygeman.

Han skal i dag delta på et ministermøte i Brussel.