SVINDLERE PÅ FERDE: Får du denne meldingen, er det bare én ting å gjøre: slett umiddelbart. FOTO: LARS BARTH-HEYERDAHL / TV 2
SVINDLERE PÅ FERDE: Får du denne meldingen, er det bare én ting å gjøre: slett umiddelbart. FOTO: LARS BARTH-HEYERDAHL / TV 2

Storbank advarer mot sms-svindel

Nordea ber kunder om å ta kontakt umiddelbart om de mottar sms-er som tilsynelatende kommer fra banken.

Tekstmeldingen inneholder en lenke til en side hvor man bes om å taste inn fødselsnummer, kode og annen sensitiv informasjon som helst ikke bør komme i hendene på uærlige sjeler.

Både kunder og ikke-kunder har mottatt den falske sms-en de siste dagene, opplyser Nordea. Om kundene har gitt fra seg sensitiv informasjon, vil banken sørge for å sperre nettbankavtalen eller gjennomføre andre tiltak.

Ikke banken som er avsender

– Vi oppfordrer på det sterkeste til å slette slike meldinger. Er det lenker i en sms eller en mail, er det et dårlig tegn. Trykk aldri på lenkene. Vi sender aldri ut meldinger til våre kunder med lenker til banken eller andre steder, understreker Synne Ekrem, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea.

Hun har opplysninger om at flere banker er rammet av den samme svindelen de siste dagene, men kan ikke si hvilke banker det dreier seg om. Det er ukjent hvor stort omfanget av svindelen er.

Ber aldri om passord

Nordea understreker at den aldri ber om opplysninger som passord eller kontonummer via telefon, sms eller epost.

Sjekk også adressen i nettleseren før du oppgir sensitiv informasjon. Det er https://www.nordea.no som er bankens nettportal. Adressen i lenken på svindelmeldingen slutter på .com. I Nordeas nettbank vil adressefeltet bli grønt og man ser en hengelås.

Nordea ber folk som opplever svindelforsøk om å ta en skjermdump av meldingen, slette meldingen og sende bildet til banken.

Vær kritisk

Svindelforsøk via epost og sms er blitt en omfattende geskjeft de siste årene. Svindlerne forsøker som oftest å få tak i personnummer eller annen konfidensiell informasjon. Noen ganger kan det også skjule seg virus i svindelmeldingene.

Et generelt råd er at man aldri skal klikke på lenker i meldinger som virker mistenkelige. Ofte er meldingene også ført i et elendig språk siden beskjedene er oversatt via tjenester på nettet.