NAV ga Celina penger hun ikke hadde krav på

Fire år senere mener NAV at hun har opptrådt grovt uaktsomt og krever tilbake over 600.000 kr.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De vet ikke hva de gjør med folk, vet du, sier Celina Sjøberg (42) med tårer i øynene.

Sjøberg er mor til den multihandikappede datteren Linnéa på 12 år. Omsorgsbehovet er stort, og den ni måneder lange kampen mot NAV har kostet mye. Heldigvis lønnet det seg for henne å kontakte TV 2 hjelper deg.

Les også: Storberget bodde med multihandikappede Linnea i fire dager

NAV ba henne søke AAP

Celina Sjøberg bor i Fredrikstad sammen med datteren Linnéa (12), ektemannen Atle og hans to barn. I 2010 kunne ikke Sjøberg lenger beholde jobben hun hadde hatt i over ti år på grunn av de enorme påkjenningene med datteren.

Hun ble da kalt inn på et møte hos NAV Fredrikstad der de ba henne søke arbeidsavklaringspenger, også kalt AAP, en støtte man kan få når man står utenfor arbeidslivet. Dette rådet skulle vise seg å bli et alvorlig problem for Sjøberg.

Livet ble snudd på hodet

Mamma Celina Sjøberg med datteren Linnéa. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2
Mamma Celina Sjøberg med datteren Linnéa. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2

«Maaaaaaaamma», sier Linnéa og smasker med munnen. Hun vil ha kos og moren kysser henne ømt på kinnet. Noen måneder etter at datteren ble født fikk Sjøberg vite at babyen hennes hadde en alvorlig hjerneskade, at hun er blind og ikke kan ikke gå. Linnéa har også epilepsi og fungerer dårligere enn en ettåring. Hun er på mange måter en 60 kilo tung baby som fører til mange tunge løft hver eneste dag.

Ettersom Sjøberg har store omsorgsoppgaver i hjemmet får hun omsorgslønn fra Fredrikstad kommune. I årenes løp har den ifølge Sjøberg variert fra 1.000 til 12.000 kr i måneden.

Omsorgslønna reguleres kun av omsorgsbehovet og ikke av arbeidsinntekten. Tjener man 200.000 eller 800.000 kroner i året vil omsorgslønna være den samme. Men hvis man mister jobben blir regelverket snudd mot deg.

Fikk ubehagelig brev fra Nav på julaften

Det viser seg at man ikke har samme krav på AAP hvis man mottar omsorgslønn. Dette fantes det ingen informasjon om på NAV sine hjemmesider da Sjøberg søkte AAP i 2011. I tillegg har hun flere ganger informert NAV både muntlig og skriftlig om sin omsorgslønn. Likevel mottok Sjøberg plutselig et brev fra NAV på julaften 2014 der de skriver at de har fått vite at hun mottar omsorgslønn og at dette vil påvirke hennes AAP-utbetalinger fra 2011.

– Men de hadde jo visst i nesten fire år at jeg mottar omsorgslønn. Det ligger i mappa mi hos NAV, sier hun oppgitt.

En krevende klageprosess

Etter hvert fikk Sjøberg beskjed om at hun skyldte NAV over 600.000 kroner. Hun klaget flere ganger, men NAV ville bare innrømme at de var noe å bebreide og senket kravet til 340.000 kroner. Samtidig mente de at Sjøberg hadde opptrådt grovt uaktsomt.

– Følgene av dette er at jeg har fått en betalingsanmerkning, namsmannen har tatt pant i halve eiendommen min og de tok skattepengene jeg skulle hatt tilbake før sommeren, forteller hun.

Nav gir etter

Styreleder Knut Magne Ellingsen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon reagerer kraftig på saken.

NAV-KONFRONTASJON: Leder i Nav Fredrikstad gikk gjennom saken til Sjøberg på nytt, og tar selvkritikk. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2
NAV-KONFRONTASJON: Leder i Nav Fredrikstad gikk gjennom saken til Sjøberg på nytt, og tar selvkritikk. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2

– Jeg synes det er NAV som har vært uaktsom. Hun har lagt fram alle papirene som var relevant i saken og NAV har veiledningsplikt. Det betyr at det er noe i NAV-systemet som ikke fungerer, sier han.

Når TV 2 hjelper deg tar saken er Sjøberg sliten, men bare én uke etter at vi kontaktet NAV ettergir de 320.000 kroner av gjelda på 340.000 kroner.

– Vi gikk igjennom saken på nytt og erkjenner at vi kunne vært mye tydeligere på informasjon til Sjøberg. Mye tydeligere, sier leder i NAV Fredrikstad Arne Hæhre.

Sjøberg er lettet, men likevel svært skeptisk til NAVs håndtering av saken.

– Det er jo en stor bør som er borte fra skuldrene. Jeg var jo knebla på hender og føtter. Men man blir jo ikke trygg på en sånn instans som NAV etterpå. Men at de rydda opp etter at dere (TV 2 hjelper deg, red. anm.) titta inn, det er kjempefint, sier hun.

– Det skjønner jeg at du opplever som en kanossagang og at du har møtt mye vegger, og det beklager jeg. For det skal du selvsagt ikke gjøre, avslutter Arne Hæhre.

TV 2 Hjelper deg på TV 2 torsdager klokka 20:30