Maria (20) er kristen konservativ:
– Homofile bør ikke få gifte seg i kirken

Maria tror Gud har laget regler som han mener er best for alle. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Psykologistudenten Maria Jacobsen (20) fra Bergen beskriver seg selv som konservativ kristen. Hun tror at Gud har skapt universet, og at Jesus ble sendt til jorden og døde for våre synder.

TROENDE: Maria Jacobsen (20) leser i Bibelen, går i kirken og forsøker å leve etter Bibelen. Foto: FML/TV 2
TROENDE: Maria Jacobsen (20) leser i Bibelen, går i kirken og forsøker å leve etter Bibelen. Foto: FML/TV 2

Nå er Maria aktuell i TV 2 Livsstil-serien FML hvor norsk ungdom forteller om utfordringer, hemmeligheter, skam og gleder i hverdagen.

Maria håper programdeltakelsen vil tegne et mer nyansert bilde av kristne ungdommer.

– Jeg tenkte at kristen-Norge, særlig kristne ungdom, har fått stempel på å være kjipe. Dette er en mulighet for å representere noe. Å være et ansikt eller en stemme, sier Maria til TV 2.

– På mange måter er jeg ikke ulik andre ungdommer. Jeg blir stilt overfor det samme samfunnet, samme medier, samme presset, og jeg sliter med mye av det samme.

Mot likekjønnet ekteskap

Maria leser ofte i Bibelen, og finner trøst og inspirasjon der. Hun tolker Bibelen dithen at homofili er en synd, og hun mener at homofile ikke bør få gifte seg i kirken.

– Jeg tror Gud har satt regler som han mener er best for alle. Utenfor kirken har vi ingen business, men kirken er de kristnes område, forklarer hun.

Hun forteller at hun blir møtt med varierte reaksjoner når hun snakker om troen og meningene.

– Noen unngår det og begynner å snakke om noe annet, mens andre er veldig interessert og har selv tenkt at det er noe mer. De spør ofte hva jeg tenker, og det er alltid hyggelig.

Provoserte med leserinnlegg

I august tente Maria en brannfakkel da Aftenposten publiserte hennes leserinnlegg hvor hun blant annet skrev åpent om at Bibelen var hennes lov, og at hun anså homofili som en synd.

Hun skrev blant annet: «Som kristen har jeg valgt å sette Bibelen som min lov. Hadde jeg hatt en homofil livsstil, hadde jeg syndet, fordi jeg hadde brutt reglene jeg har sagt at jeg vil følge. Ekteskapet er Guds oppfinnelse og dermed er det Guds regler som gjelder. Vi kan ikke endre spillereglene for Guds oppfinnelse. Det er ikke vår rett

Leserinnlegget fikk det til å koke i kommentarfeltet. Noen av de hundrevis av kommentarene var ros. Mesteparten var ris.

– Jeg var forberedt, men jeg kunne ikke forutse at det skulle ta av såpass. Det er et tema man føler sterkt for. Jeg formulerte meg så saklig og respektfullt som mulig. Jeg visste det ville bli mye fæle tilbakemeldinger, og de verste kommentarene stikker litt.

– Jeg fikk frem det jeg ville si

Selv valgte hun å ikke kaste seg inn i kommentarfeltdebatten.

– Jeg svarte på én kommentar, men holdt meg for det meste unna kommentarfeltet. Når man først begynner å svare, må man svare på enda mer. Jeg visste at folk ville mase og kommentere videre. Jeg mener leserinnlegget sa alt. Jeg fikk frem det jeg ville si.

KONTROVERSIELL: Maria Jacobsen høstet mye kritikk etter et leserinnlegg i Aftenposten hvor hun blant annet skrev at homofili er en synd. Foto: FML/TV 2
KONTROVERSIELL: Maria Jacobsen høstet mye kritikk etter et leserinnlegg i Aftenposten hvor hun blant annet skrev at homofili er en synd. Foto: FML/TV 2

– Jeg fikk en på melding på Facebook som skrev at jeg var dum i hodet. Og en annen delte Aftenposten-innlegget og skrev at ungdommer tar selvmord på grunn av sånne som meg. Det var vondt å lese.

Maria skrev innlegget på grunn av en TV2.no-artikkel om organisasjonen Åpen Folkekirke, som stilte til kirkevalg med en liste som kun inneholdt kandidater som er for en liberal kirke hvor både heterofile og homofile kan gifte seg.

– Artikkelen gjorde at jeg tenkte at noen må komme med et annet synspunkt. Den artikkelen ble en trigger. Jeg sendte innlegget først til en bergensavis, men jeg hørte aldri noe fra dem. Så var det noen som tipset meg om Aftenposten.

Forventer flere reaksjoner

Hun forventer at det skal komme flere tilbakemeldinger etter FML er sendt torsdag kveld.

– Jeg tror jeg vil få mange positive og negative tilbakemeldinger. Alle finner noe å henge seg opp i uansett. Kristne vil sikkert finne masse de er uenige med også, sier hun og ler.

 Maria hevder at hun ikke er ute etter å provosere.

– Nei, på ingen måte. Jeg ville oppnå en gjensidig respekt og forståelse. Det er trist at folk ble så provosert.

– Angrer du på at du skrev Aftenposten-innlegget?

– Det spørsmålet har jeg stilt meg selv i etterkant. Jeg vet ikke, siden jeg ikke kan måle hva jeg oppnådde. Jeg har lagt det bak meg. Men jeg har hatt gode samtaler i kjølvannet av den, så da er det verdt det. Det er de små, fine historiene som er verdt det.

– Følger du selv Bibelen til punkt og prikke?

– Jeg prøver, men mennesker gjør gale ting stadig vekk. Ingen er perfekte. Man skal prøve å gjøre det som står i Bibelen så godt man kan.

Bestevenninne med ikke-troende

Hennes bestevenninne Silje – som du kan se Maria snakke med i videoen øverst i artikkelen – er derimot ikke troende. 

– Vi har vært bestevenner siden førsteklasse på barneskolen. Vennskapet går fint og vi vet hvor vi har hverandre. Vi vet at vi er uenige og vi har respekt for hverandre, sier Maria Jacobsen.

  • FML-episoden med Maria sendes torsdag klokken 20.00 på TV 2 Livsstil.