HIV-POSITIVE: Skuespilleren Anthony Perkins, Queen-vokalisten Freddie Mercury og skuepilleren Rock Hudsons. Foto: Scanpix
HIV-POSITIVE: Skuespilleren Anthony Perkins, Queen-vokalisten Freddie Mercury og skuepilleren Rock Hudsons. Foto: Scanpix

Dette er kjendisene som har stått frem med HIV

Charlie Sheen (50) er ikke den eneste kjendisen som har fått påvist HIV. Flere store kjendiser har vært åpen om sin diagnose. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken avslørte Hollywood-stjernen Charlie Sheen (50) at han er HIV-positiv. I et direktesendt intervju på amerikansk TV bekreftet skuespilleren ryktene som har svirret i Hollywood i den siste tiden.

Sheen fortalte at han har visst at han er HIV-positiv i fire år, og han insisterte på at han har klart å bekjempe sykdommen. 

Tilbakemeldingene har vært blandet etter avsløringen. Han skuespiller-far Martin Sheen (75) forteller at han har støttet sin sønn hele veien og at han er svært stolt over hans mot, ifølge Fox News.  

Jenny McCarthy, som spilte hans kjæreste i «Two and a Half Men», har derimot ikke like gode ord å si om Sheen. Hun mener at Sheen burde vært åpen om sykdommen mye tidligere, skriver People

Sheen er ikke den eneste kjendisen som har fått påvist HIV. Flere store kjendiser har vært åpen om sin diagnose. 

Rock Hudsons åpenhet utgjorde en forskjell

Den amerikanske skuespilleren Rock Hudson var den første store kjendisen som sto åpent frem i pressen og fortalte om sin AIDS-diagnose. I 1985 ble det bekreftet at han var rammet av sykdommen, og samme år døde han, i en alder av 59 år. 

Det at Hudson valgte å stå frem med sin AIDS-diagnose, gjorde at mer penger ble donert til medisinsk forskning på sykdommen. Aktivistene som jobbet for å avstigmatisere gruppen med HIV og AIDS, mente at Hudsons åpenhet gjorde en stor forskjell. 

Kun uker før han døde, skrev Hollywood-skuespilleren et personlig telegram til en innsamlingsaksjon for AIDS, hvor han påpekte at han var glad for å kunne utgjøre en forskjell. 

– Jeg er ikke glad for at jeg er syk. Jeg er ikke glad for at jeg har AIDS. Men dersom det kan hjelpe andre, kan jeg i det minste vite at min egen ulykke har hatt en betydning, skrev Hudson, ifølge NY Times

HOLLYWOOD-STJERNE: Rock Hudson var en av de første som var åpen om sin HIV-diagnose.  Foto: Marty Lederhandler/ Scanpix
HOLLYWOOD-STJERNE: Rock Hudson var en av de første som var åpen om sin HIV-diagnose. Foto: Marty Lederhandler/ Scanpix

Freddie Mercury ville holde det privat

Queen-vokalisten Freddie Mercury døde i 1991, i en alder av 45 år. Dødsårsaken var lungebetennelse, som en følge av AIDS. 

Den britiske pressen hadde i mange år spekulert i om Mercury hadde HIV. Vokalisten benektet dette helt frem til dagen før sin død. 

23. november fortalte han i en pressemelding at han hadde testet positivt for HIV og at han hadde aids. 

– Jeg ønsket å holde denne informasjonen privat, slik at jeg kunne beskytte privatlivet til de rundt meg. Men nå er tiden inne for at mine venner og fans skal få vite sannheten, og jeg håper at alle vil bli med meg i kampen mot denne fryktelige sykdommen, skrev Mercury, ifølge The Guardian

Dagen etter døde sangstjernen i sitt hjem i London. 

QUEEN-VOKALIST: Freddie Mercury benektet at han var HIV-positiv helt frem til dagen før sin død. Foto: PA/Scanpix
QUEEN-VOKALIST: Freddie Mercury benektet at han var HIV-positiv helt frem til dagen før sin død. Foto: PA/Scanpix

Anthony Perkins holdt det hemmelig 

Den amerikanske skuespilleren Anthony Perkins er kanskje best kjent for sin rolle som Norman bates i Alfred Hitchcocks filmserie «Psycho». 

Under innspillingen av den tredje filmen fikk han diagnosen HIV-positiv. I 1992 døde han i sitt hjem i Los Angeles, i en alder av 60 år. Dødsårsaken var lungebetennelse, som følge av AIDS. 

Skuespilleren holdt sykdommen hemmelig i to år, og kun hans aller nærmeste visste om diagnosen, ifølge NY Times

SKUESPILLER: Anthony Perkins holdt sykdommen hemmelig. Foto: AP/ Scanpix
SKUESPILLER: Anthony Perkins holdt sykdommen hemmelig. Foto: AP/ Scanpix

Magic Johnson vil bekjempe sykdommen

I 1991 avslørte basketballspilleren Earvin «Magic» Johnson (56) at han hadde HIV. Han fortalte på en pressekonferanse at han avsluttet sin sportskarriere på grunn av en positiv HIV-test. Samtidig erklærte han at han ville dedikere sitt liv til å bekjempe sykdommen. 

Han opprettet sin egen stiftelse som skulle bidra til å bekjempe HIV, og han har samarbeidet med både den amerikanske kongressen og FN. 

Johnson går nå på medisiner slik at han forhindrer at HIV-viruset utvikler seg til AIDS. 

BASKETBALLSPILLER: Earvin «Magic» Johnson har dedikert sitt liv til å bekjempe sykdommen. Foto: Jewel Samad/ Scanpix
BASKETBALLSPILLER: Earvin «Magic» Johnson har dedikert sitt liv til å bekjempe sykdommen. Foto: Jewel Samad/ Scanpix