IOC legger lokk på mystisk dopingsak – hindrer nordmenn i å få OL-medaljer

Ni år etter Torino-OL kan Norge fortsatt bli flere medaljer rikere. Her er de ubehagelige spørsmålene IOC nekter å svare på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det begynte å gå rykter om det i Sotsji-OL, og fra rykter til at folk snakket ganske mye om det. Og deretter ble det lagt veldig lokk på at det, i alle fall under OL, ikke var noen sak. Etter OL så har jeg jo ikke hørt noen ting. Ingenting.

Det sier Kristin Størmer Steira om den spesielle dopingsaken til en av de største profilene i skimiljøet: Kristina Smigun.

Dopingsaken som ingen vet noe om, men som fortsatt kan gjøre Marit Bjørgen ett OL-gull rikere og gjøre to av fjerdeplassene til Størmer Steira, «den evige fireren», om til to bronser.

Avsløringen i Sotsji
Det hele begynte under Sotsji-OL i fjor vinter.

Tidlig i lekene meldte nemlig tyske ARD at flere av prøvene som IOC hadde testet på nytt fra Torino-OL i 2006, nå med bedre og mer sofistikerte metoder, hadde vist seg å være positive.

IOC sa de ville offentliggjøre funnene fra retestingen like etter Sotsji-lekene, noe som ville tilsi februar/mars 2014.

I november 2015, nesten to år senere, har IOC fortsatt ikke sagt et ord om det som skulle være flere positive prøver fra Torino-lekene. Det nekter de også å gjøre.

Og det til tross for at en av de største langrennsløperne i moderne tid ble fanget i garnet.

Smiguns positive prøve
Det ble nemlig tidlig kjent at Kristina Smigun var en av de som hadde testet positivt i Torino – mesterskapet hun hentet med seg to gull fra.

Den estiske olympiske komiteen (EOK) bekrefter til TV 2 at de i desember 2013 fikk beskjed om at Smiguns a-prøve hadde vært positiv, noe også Smigun selv har bekreftet i ettertid. Hun hevder imidlertid sin uskyld.

Hva resultatene av b-prøven var, og hvorfor hun ikke har blitt diskvalifisert, er det derimot ingen som kan svare på.

En diskvalifikasjon ville ført til en helnorsk pall på 10 kilometer klassisk og bronse til Størmer Steira på jaktstarten (se faktaboks).

– Vi fikk et brev som bekreftet den positive a-prøven til Smigun i desember 2013, men siden det har vi ikke hørt noe eller blitt holdt informert om saken. Dette er IOCs sak, så det er de som vet hvor saken står. Vi vet ingenting, skriver EOK i en e-post til TV 2, og legger så til:

- Men si i fra om dere finner ut noe. Vi skulle gjerne visst noe vi også.

Spørsmålene IOC nekter å svare på
EOK hevder de ikke vet noe om hva som har skjedd med Smiguns sak og at det er IOC som sitter på informasjonen. Det eksakt samme sier Det internasjonale skiforbundet (FIS), Verdens antidopingbyrå (WADA), Det estiske skiforbundet og Det estiske antidopingforbundet.

TV 2 har siden tidlig i 2015 forsøkt å finne ut hva som er status i saken, men har blitt møtt med en mur av stillhet i IOC.

IOC har en rekke ganger nektet å svare på følgende spørsmål:

- Hva skjer/skjedde med Smiguns b-prøve?
- Hvorfor har hun ikke blitt utestengt?
- Hva er status i saken?
- Dere sa dere skulle gå ut med funnene av retestingen av Torino-OL like etter Sotsji. Hvorfor ble ikke dette gjort?
- Når vil saken avsluttes?

«Det er strenge regler og prosesser som må respekteres av IOC. IOC kan ikke komme med kommentarer nå» er det eneste IOC kan si på generelt grunnlag.

Kilder sentralt i IOC sier imidlertid at de gjerne vil snakke om saken, men at de ikke får lov. Den tidligere medisinske ansvarlige i IOC, Arne Ljungqvist, sa tidlig i 2014 at funnene skulle presenteres etter Sotsji-lekene, men sier til TV 2 at han ikke husker saken.

Smigun selv har ikke villet kommentere saken overfor TV 2.

Heiberg: – Jeg synes det er leit, så jeg skal følge det opp
Det har straks altså gått to år siden IOC informerte EOK om Smiguns positive prøver. Og så har det blitt helt stille.

WADA, som skal overse kampen mot doping og har mulighet til å «gripe inn», vil ikke kommentere Smigun-saken. De sier imidlertid på generelt grunnlag at de har muligheten til å anke saker til Idrettens voldgiftsrett (CAS), men vil ikke si om de har benyttet den muligheten i denne saken.

CAS benekter imidlertid overfor TV 2 at saken til Smigun har havnet hos de.

Nå lover IOCs mann i Norge å ta tak i saken og forsøke å finne ut hva som skjer.

– Jeg kjenner til saken, men jeg har ikke fulgt det opp. Det har vært stille rundt den saken lenge, og jeg har hatt andre ting å stelle med. Men jeg skal følge opp den saken for dere, og også for min egen skyld. Vi snakker om åpenhet og gjennomsiktighet i IOC, og da må vi også vise dette i praksis. Jeg vil prøve å finne ut hvor saken står, hva som kommer til å skje videre, og når vi har tenkt å gå ut med det vi vet, sier Heiberg.

– Skal slike saker ta så lang tid?

– Svaret på det er et klart nei.

– Hva tenker du om at flere utøvere, deriblant flere norske, stadig ikke har fått medaljene de sannsynligvis fortjener?

– Jeg synes det er leit, så derfor vil jeg gjerne følge det opp. Det har tatt for lang tid, ingen tvil om det. Så får vi se hva vi finner ut og hva som kommer til å skje videre.

– Den følelsen man får på pallen får man aldri i den konvolutten
Størmer Steira vil ikke kommentere Smiguns sak spesifikt da det fortsatt ikke har blitt bevist at hun jukset.

– Det er vanskelig å kommentere slike saker uten at noen er dømt for noe. Prinsipielt er det viktig at rett skal være rett. Og da skal selvsagt positive prøver opp og frem, og de skal dømmes, sier hun.

En helnorsk pall på 10-kilometeren i Torino og medalje også på jaktstarten ville gjort et heller svakt norsk mesterskap til det motsatte.

– Vi snakket litt på laget om at OL i Torino kunne ha vært noe ganske annet, i alle fall for damelaget, om vi hadde fått de ekstra medaljene. Da hadde det gått fra fiasko til et veldig vellykket OL.

– Hvordan vil det være å eventuelt få medaljer i posten?

– Du får ikke gå over målstreken og vite at du har tatt en medalje. Det er jo det vi jakter på. Den følelsen man får på pallen får man aldri i den konvolutten.