Hjernen bak terrorangrepet bekreftes drept i Paris

Mannen som trolig var arkitekten bak fredagens terrorangrep i Paris er drept.

Belgieren Abdelhamid Abaaoud ble drept under politiaksjonen onsdag. FOTO: AP/NTB SCANPIX/
Belgieren Abdelhamid Abaaoud ble drept under politiaksjonen onsdag. FOTO: AP/NTB SCANPIX/

Frankrike bekrefter at den antatte hjernen bak Paris-terroren, belgieren Abdelhamid Abaaoud, ble drept i en politiaksjon onsdag. 

– Abdelhamid Abaaoud er akkurat formelt identifisert ved hjelp av fingeravtrykk. han ble drept under politiets aksjon. Det var hans lik vi fant i leiligheten, gjennomhullet av kuler, heter det i en kunngjøring fra påtalemyndigheten i Paris.

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve sier til nyhetsbyrået AP at myndighetene ikke var klar over at Abaaoud var i Europa før angrepet.

Han mistenkes for å være involvert i fire av seks mislykkede terrorangrep siden våren 2015.

Det er ikke formelt bekreftet at det var politiets kuler som drepte Abaaoud, men under aksjonen ble det avfyrt 5000 skudd. Bygningen der terrorcellen forskanset seg fikk så store skader at den nå står i fare for å rase sammen.

Kusinen sprengte seg

En kvinne sprengte seg selv i lufta. Dette var ifølge politiet kusinen til Abdelhamid Abaaoud.

Hun detonerte en bombe da politiet gikk til aksjon. Kroppene til de avdøde terroristene var svært ille tilredt etter trefningene med politiet, noe som skapte problemer med identifiseringen.

Blant annet ble en del av den kvinnelige selvmordsbomberens ryggsøyle slynget ut av leiligheten, før den landet på en politibil.

Belgisk statsborger

28 år gamle Abaaoud var belgisk statsborger, og var trolig den som planla og organiserte terroranslagene mot Paris fredag 13. november. Minst 129 mennesker døde i flere koordinerte angrep.

I den sju timer lange politiaksjonen i bydelen Saint-Denis nord for Paris onsdag ble to personer drept og åtte arrestert. 

Få siste nytt om terroren i TV 2s livesenter

Abaaoud var belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse. Han har vært i Syria og kriget for terrorgruppen IS i Syria.

Intens politijakt

Siden terrorangrepet fredag har fransk politi jaktet intenst på Abaaoud og 26 år gamle Salah Abdeslam. 

Abdeslam ble lenge ansett som den eneste terroristen som overlevde angrepet, men tirsdag kom det fram at enda en terrorist trolig kom fra angrepet med livet i behold.

Rekrutterte lillebror

Abaaoud var en gang en bekymringsløs elev ved en av Brussels beste ungdomskoler, Saint-Pierre d'Uccle. Når han ble radikalisert er uklart, men han har vært så brennende opptatt av Jihad at han rekrutterte sin 13 år gamle bror.

Allerede i mars 2014 omtalte TV 2 den terrormistenkte mannen. I reportasjen ser vi videoopptak av Abaaoud i Syria. Han kjører en bil med en haug lik på slep.

– Hele livet har jeg sett muslimsk blod flyte, sa Abaaoud i en video fra 2014.

– Jeg ber om at Allah vil knekke ryggen på de som motsetter seg ham, hans soldater og hans beundere, og at han utrydder dem, sa han i videoen.

Dømt absentia

Abaaoud skal vært involvert i planlegging av flere terrorangrep, som har blitt avverget, ifølge nyhetsbyrpet AP. Blant annet de avvergede angrepene mot et fransk høyhastighetstog og en kirke i Paris.

Han ble dømt til 20 års fengsel i juni i år i Belgia for terrorplanlegging, terrorfinansiering og fremmedkriging i Syria.