KIRSTEN GIFTEKNIV: Facebook ønsker at du skal kommunisere mer med de ni personene som dukker opp i Venner-boksen på profilen din. Til høyre ser du nettkjendishunden Tuna som varmer seg med tenna på tørk. Foto: Faksimile
KIRSTEN GIFTEKNIV: Facebook ønsker at du skal kommunisere mer med de ni personene som dukker opp i Venner-boksen på profilen din. Til høyre ser du nettkjendishunden Tuna som varmer seg med tenna på tørk. Foto: Faksimile

Derfor er nettopp disse ni vennene på Facebook-siden din

Facebook forklarer hvordan de velger ut de ni vennene som stadig dukker opp på siden din.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du lurt på hvordan Facebook velger ut de ni vennene du blir presentert for på profilsiden din?

Nå letter Facebook, som vanligvis holder kortene tett til brystet, litt på sløret, skriver Motherboard.

En talsmann for selskapet forteller netstedet at de forsøker å leke en slags sosiale medier-utgave av Kirsten Giftekniv.

De gjør alt de kan for å sørge for at du får mange gode venner på Facebook, som du kommuniserer mye sammen med i form av for eksempel bursdagsgratulasjoner, delinger av videoer eller kjappe samtaler i chatten.

Facebooks mål er – kanskje ikke så overraskende – å tjene penger på reklamen som blir vist når du og denne personen kommuniserer.

Frikjenner Facebook-stalkere

Tidligere har mange trodd at de ni vennene ble valgt ut fra hvem som besøker profilen din oftest, og dette ville i så fall vært dårlige nyheter for oss stalkere.

Facbook forklarer at stalking ikke har noe med saken å gjøre. De forteller at de bare baserer utvelgelsen på informasjon som allerede er offentlig.

Facebooks talsperson sier dette: 

– Venner som dukker opp i venner-elementet på profilen er ikke basert på privat informasjon, som for eksempel hvorvidt de har besøkt profilen din. I stedet bruker vi offentlige signaler, som for eksempel om de nylig har «liket» eller kommentert på en av statusene dine, for å velge ut de vennene som dukker opp i venneboksen. 

Liker det samme

Han forteller at når det plutselig dukker opp en Facebook-venn du ikke har møtt på årevis, eller kanskje ikke engang noen gang har møtt, kan årsaken være at dere har likt de samme Facebook-sidene eller har deltatt på samme event.

Mange felles venner er også en faktor.

Facebook medgir at algoritmen noen ganger bare setter inn en helt tilfeldig venn i boksen i håp om at du tar kontakt med han eller henne.