Geir Ivar (54) kan være far til mer enn ti barn, men aner ikke hvem de er

Da lege Geir Ivar Elgjo skjønte at noen kanskje lette etter ham, valgte han å stå fram som tidligere anonym sæddonor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under legestudiene i 1985 at Geir Ivar Elgjo sa ja til å donere sæd.

Han studerte på Rikshospitalet, og ønsket å hjelpe par som ikke kunne få barn fordi mannen var steril.

Donasjonene var anonyme, så nå aner han ikke hvor mange han eventuelt er far til.

– Det kan være damen i kaffebaren eller mannen jeg snakket på telefonen med om noe jeg skulle handle. Jeg vet ingenting, sier Elgjo.

Ikke egne biologiske barn

I programmet «Vårt Lille Land» forteller Elgjo om da han forsto at han måtte stå fram.

Han og kona hadde funnet ut at de selv ikke kunne få egne barn. De bodde i USA, og valgte å adoptere to barn gjennom åpen adopsjon. På adopsjonskurset hamret kursholderne inn ett budskap: Barna får det best om de kjenner sitt biologiske opphav.

– Da forsto jeg at hvis det er viktig for adopterte barn å kjenne røttene sine, så må det jo være det samme med donorbarn. Og da forsto jeg, her har jeg levd mange år uten å tenke på det, og bare tenkt på meg selv, også plutselig skjønner jeg at noen kan ha et behov for å finne meg, sier Elgjo.

Registrert seg

Geir Ivar Elgjo har nå registrert seg i to store, frivillige donorregistere. Både det amerikanske Donor Siblings Registry og Scandinavian Seed Siblings inneholder donorer og donorbarn som søker etter hverandre.

– Vi har hjulpet til med å gjøre noen mennesker til foreldre, men den sorgen de hadde over et menneske som ikke eksisterte kan vi ha overført til til en ny generasjon. Donorbarna kan nå sitte på en sorg over et menneske de vet eksisterer, men som de ikke får møte. Og det var jo ikke meningen, sier Elgjo, som oppfordrer andre donorer til å stå fram og registrere seg.

Få hele historien til Geir Ivar i «Vårt Lille Land» på TV 2 i kveld klokken 22.40