Ekspert: – Så mange år bør det være mellom barna

Hvis du får barn med få års mellomrom må du nedprioritere karrière og trening, mener småbarnspedagog Elisabeth Schönbeck.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finnes det egentlig en ideell aldersspredning på søsken, eller bør det være helt og holdent opp til hver enkelt familie å velge selv?

Småbarnspedagog Elisabeth Schönbeck har skrevet om søskenrelasjoner i boka «Lillesøster hopper i fallskjerm», og hun har en klar oppfordring til foreldre som har muligheten til å velge:

– Man bør ha tre til fire år mellom hvert barn. Det er nettopp det som ikke er det egoistiske valget. Når et barn har nådd den alderen, er det over sin individuasjons- og separasjonsfase, og først da er det klart for å kunne få et søsken. 

Ifølge Schönbeck trenger barnet tiden frem til det er tre til fire år til å knytte seg til foreldrene, og å danne den grunnleggende tryggheten de trenger for resten av livet. 

Venter med nummer to

VIL VENTE: Marianne Gjerstad sammen med sønnen Helmer på 2,5 år. Foto: Privat.
VIL VENTE: Marianne Gjerstad sammen med sønnen Helmer på 2,5 år. Foto: Privat.

Marianne Gjerstad har en sønn på 2,5 år og sammen med mannen har hun tatt et bevisst valg om å vente med å få flere barn. Det har ikke gått upåaktet hen.

– Da sønnen vår nærmet seg to år, ble vi nærmest bombardert med spørsmål om vi ikke snart skulle få en til. Jeg har valgt å være åpen om at vi ønsker å vente, men har fått litt andre reaksjoner på mitt valg enn mine venninner som har valgt å ha to år imellom sine barn. De blir nærmest applaudert for sitt valg og blir fortalt at barna kommer til å få så mye glede av hverandre, forteller hun.

Reaksjoner

Flere av hennes bekjente har også uttalt at de «velger det minst egoistiske, og heller det som er best for barna».

– Jeg har fått reaksjoner på at jeg er egoistisk, sier hun. 

Nå får hun altså støtte fra småbarnspedagogen som mener det er en utbredt misforståelse at det er så fint for barna å ha en tett søskenflokk.

– Det er mer egoistisk å si at man vil ha dette unna. Er det et prosjekt? Å få dette helvete unna så fort som mulig?, spør Schønbeck.

Ønsket to tette søsken

TO TETTE: Madeleine Strand har fått guttene Oliver og Liam med 1,5 års mellomrom. Foto: Privat.
TO TETTE: Madeleine Strand har fått guttene Oliver og Liam med 1,5 års mellomrom. Foto: Privat.

Madeleine Strand har valgt å få to barn med 1,5 års mellomrom og synes det har sine klare fordeler.

– Barna kommer til å få mye glede av hverandre. De vil ha ett klassetrinn imellom seg og de vil kunne leke sammen og ha mange felles venner og interesser, sier hun. 

Selv om hun er veldig fornøyd med valget, innrømmer at det kan gå en kule varmt hjemme hos dem iblant.

– Det er hektisk! Samtidig tenker jeg at det er vanskelig å si at alle barn bør få søsken når de er tre eller fire år, for barn er jo så forskjellige. Det handler også veldig mye om hvordan foreldrene og familien takler det å få et nytt familiemedlem, sier hun. 

Akkurat det er Schønbeck enig i, for selv om en større alderspredning ifølge henne er det beste for barna, så kan det gå bra dersom foreldrene tar bevisste valg. 

– Man kan ikke ha karrière og gå på trening og bare tenke på seg selv hvis man får barna tett. Da må man tilpasse seg etter det og da kan det bli bra likevel, sier hun. 

LIK TV 2 Underholdning PÅ FACEBOOK