Slik hedret Wembley ofrene etter Paris-terroren

Emosjonelt da Wembley sang med på Frankrikes nasjonalsang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se England - Frankrike på TV 2 Sport Premium eller TV 2 Sumo nå!

Det ble emosjonelt da Wembley hedret ofrene etter terroren i Paris under vennskapskampen mellom England og Frankrike tirsdag. 129 mennesker har omkommet etter terroren i Paris.

Se hele minnemarkeringen øverst i saken!

Hele stadion sang «La Marseillaise»

Etter at lagene entret banen kom prins William ut med en krans flankert av de to nasjonenes landslagssjefer. Også England-sjef Roy Hodgson og Frankrike-sjef Didier Deschamps hadde hver sin krans som de la ned på matten.

Publikum holdt opp franske flagg og i den ene svingen holdt publikum opp plakater som dannet det franske flagget. Buen over Wembley har i flere dager vært lyst opp i det franske flaggets farger. Det var den også under selve markeringen. 

Etter markeringen med landslagssjefene og prins William ble Englands nasjonalsang spilt, før hele arenaen sang den franske nasjonalsangen. I forkant var teksten til Frankrikes nasjonalsang publisert i kampprogrammet og i britiske aviser.

Etter nasjonalsangene ble ofrene hedret med ett minutts applaus, mens spillerne fra begge nasjoner stod samlet foran benken. Etterpå fulgte ett minutts stillhet der spillerne stod i ring ute på banen og hedret ofrene. Flere av spillerne var tydelig preget av de siste dagers hendelser under markeringen.

Både Marseille-spilleren Lassana Diarra og Atlético Madrid-spilleren Antoine Griezmann spilte fredagens kamp mens terroren herjet i gatene utenfor stadion. Diarras kusine ble drept av terroristene inne på Bataclan, mens Griezmanns søster overlevde attentat på Bataclan. Både Diarra og Griezmann starter ikke kveldens kamp mot England, men sitter på benken.

Selve kampen endte med en 2-0 seier til England etter en drømmescoring av Tottenhams 19 år gamle stjerneskudd Dele Alli og en scoring av Wayne Rooney.

Selvmordsbombere utenfor Stade de France

Terrorangrepet fredag startet utenfor Stade de France der Frankrike spilte landskamp mot Tyskland. Rundt klokken 21.20 sprengte den første av totalt tre selvmordsbombere seg selv i luften utenfor arenaen. Eksplosjonen kunne høres inne på stadion og publikum reagerte på smellet som kom utenfra arenaen.

Etterhvert som det ble kjent at det var et terrorangrep som pågikk i Paris' gater besluttet sikkerhetsmyndighetene at kampen skulle spilles ferdig og deretter holde igjen tilskuerne på arenaen. Myndighetene ønsket ikke å slippe de drøyt 80 000 tilskuerne på arenaen ut i gatene mens terrorangrepet pågikk.

I etterkant har det kommet frem at én av selvmordsbomberne hadde billett til kampen og prøvde å ta seg inn på stadion. Da han ikke lyktes med å komme inn på stadion utløste han bombebeltet. Totalt var det tre bomber som ble utløst utenfor arenaen.

Da tilskuerne ble sluppet ut fra arenaen ble Frankrikes nasjonalsang sunget. Det tyske landslaget valgte også å overnatte på arenaen etter kampen ettersom de ikke ønsket å kjøre gjennom Paris' gater etter terrorangrepet.