Football Soccer - Hungary vs  Norway- UEFA EURO 2016 play-off - Grupama Arena  15/11/15.  Norway's Marcus Pedersen reacts after the match. REUTERS/Laszlo Balogh FOTO: LASZLO BALOGH /
Football Soccer - Hungary vs Norway- UEFA EURO 2016 play-off - Grupama Arena 15/11/15. Norway's Marcus Pedersen reacts after the match. REUTERS/Laszlo Balogh FOTO: LASZLO BALOGH /

Målkåte Pedersen: – Det er jo litt spesielt å spille uten spiss

Marcus Pedersen ble skuffet da han ikke fikk starte mot Ungarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BUDAPEST (TV 2): Per-Mathias Høgmos laguttak vakte stor oppsikt da han valgte å gjøre tre endringer på laget fra hjemme- til bortekamp i playoffen.

– Et sjansespill, var Minis umiddelbare dom.

Det skulle vise seg at Høgmo sjanset, og bommet. Norge tapte 1-2 og mislyktes i å kvalifisere seg til fotball-EM neste år.

Blant valgene var det å ikke spille med en som til daglig opererer som spiss.

Løsningen ble en 4-4-1-1-formasjon med Markus Henriksen, til daglig offensiv midtbanespiller, som toppen av pyramiden med Martin Ødegaard bak seg.

Henriksen har aldri spilt spiss før, og i retrospekt fungerte det ikke særlig godt.

Skuffet Pedersen

Det har nærmest vært et folkekrav at Marcus Pedersen skulle få starte denne kampen for Norge, men det lyttet ikke landslagssjefen til.

Ved pause gikk imidlert Ødegaard ut, mens Pedersen entret banen. 

– Kanskje jeg burde startet, jeg vet ikke. 

– Er det ikke litt spesielt å spille uten spiss når man må score mål?

– Jo, det er jo det. Men de hadde en kampplan og jeg kan ikke legge meg opp i hva den er. Jeg stiller meg bak den som alle andre. Jeg ble litt skuffet over å ikke få starte, jeg hadde jo håp om det.

Mannen som har scoret elleve mål på ti kamper i Tippeligaen kom også til en gedigen mulighet til å utligne til 1-1.

Alene med mannen med joggebuksene, Gabor Kiraly, ble imidlertid avslutningen for dårlig. Den gikk rett på 39-åringen.

– Jeg er på rett sted til rett tid, og så konsentrerer jeg meg om å komme først på ballen, men jeg sklir og så kommer han svære keeperen ut. Jeg burde kanskje satt den, sier Pedersen.

– Bommer du på grunn av det ekstre presset her?

– Jeg driter i det presset, jeg har ikke noe press på meg.

Overrasket også spillerne
Selv om valget av å spille uten spiss kanskje var det mest kontroversielle rører det også ved et lags fundament når over 25 prosent av laget byttes på tre dager.

Haitam Aleesami kom inn for Tom Høgli, mens Moi Elyounoussi erstatte Jo Inge Berget, i tillegg til at Martin Ødegaard tok Alexander Søderlunds plass.

Spillerne vil imidlertid ikke gå med på at vinglingen har gått utover prestasjonene.

– Det er nok ikke til å legge skjul på at det var en del overraskende valg. Og det er klart vi lyktes ikke med planen når vi må gjøre to bytter til pause fordi vi føler det ikke fungerer, sier midtstopper Vegard Forren.

– Men alle vi som er med her er det fordi vi er gode fotballspillere som er klare for å gjøre en jobb. Det var vi som sviktet.

Og det var få unnskyldninger å høre.

– Jeg føler at de spilte bedre enn oss i disse kampene og fortjente å gå til EM. Vi har ingenting der å gjøre, sier Marcus Pedersen.