NY, OMDISKUTERT HANDS: Irland følte seg snytt da Thierry Henry handset i 2009. Seks år seinere var det irene som fikk en tvilsom handssituasjon med seg.
NY, OMDISKUTERT HANDS: Irland følte seg snytt da Thierry Henry handset i 2009. Seks år seinere var det irene som fikk en tvilsom handssituasjon med seg.

Irland til EM etter handsdrama - seks år etter Henrys juks

Irland vant etter omdiskutert straffespark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Irland-Bosnia 2-0 (3-1 sammenlagt)

Irland skaffet seg et godt utgangspunkt da de spilte 1-1 mot Bosnia-Hercegovina på bortebane fredag. I returkampen mandag vant Irland 2-0 etter to scoringer av Jonathan Walters.

– Det var et helt lag av helter ute på banen. Det er det største øyeblikket i karrieren min. Det er uvirkelig at vi er klar for EM. Man må suge til seg atmosfæren her. Slike øyeblikk får man ikke ofte i løpet av en karriere. Trenerapparatet fortjener mye ros. De har vært utrolige i hele kvalifiseringen, sier en tydelig rørt Walters til Sky Sports etter kampslutt.

Men det første målet var av det kontroversielle slaget. 

Irland i nytt handsdrama
24 minutter av kampen var spilt da den nederlandske dommeren Björn Kuipers pekte på straffemerket. Et innlegg fra Daryl Murphy traff armen til Ervin Zukanovic. De bosniske spillerne protesterte heftig, men til liten nytte. Walters plasserte straffesparket sikkert ned i Asmir Begovics høyre hjørne.

Straffesparket vil garantert bli diskutert i dagene som kommer, men kanskje ikke like mye som da Irland tapte den dramatiske playoff-kampen mot Frankrike 2009. I ekstraomgangene dempet Thierry Henry et frispark, som burde ha blitt avblåst for offside, med hånden. Henry leverte ballen til William Gallas, som enkelt kunne pirke inn 1-1 fra kort hold.

«Det jevner seg ut over en lang sesong» er kanskje en av fotballens store floskler, men at det jevner seg ut over seks sesonger hadde få, om noen, irer trodd.

Burde vært utvist
Minutter etter scoringen burde Emir Spahic fått sitt andre gule kort for kvelden, men Kuipers beholdt kortstokken i lommen. Med like mange mann på banen var sjansene for et bosnisk comeback fortsatt store før annen omgang.

Dessverre for Bosnia kom aldri de offensive stjernene Edin Dzeko og Miralem Pjanic til sin rett mot et svært aggressivt hjemmelag. Det var derfor ikke ufortjent da Walters la på til 2-0 drøyt tjue minutter før slutt. 32-åringen var sikker på labben da en dårlig bosnisk klarering havnet på bakerste stolpe. Stoke-spissen brukte innsiden av foten til å styre ballen forbi sin tidligere Stoke-lagkamerat Begovic.

Irland hadde få problemer med å ri av den bosniske sluttspurten. Et tafatt bortelag skapte nesten ingenting i løpet av 90 minutter. Først to minutter på overtid ble ble farlig foran Darren Randolph, men det bosniske forsøket gikk i tverrliggeren.

I motsetning til Norge behersket irene både sideforskyvningsdimensjonen, blokkforflytningen, balanseprinsippet og innleggdimensjonen. Med 3-1 sammenlagt tok irene seg til EM for tredje gang.

– Jeg kunne ikke vært mer stolt av laget enn jeg er nå. De har vært fantastiske helt fra starten av. Da Aiden McGeady scoret 2-1-målet i seieren mot Georgia tenkte jeg at de poengene kunne være viktige. Jeg holder virkelig av spillerne. De har ikke alt, men mot og ærgjerrighet har de i overflod, sier den irske landslagssjefen Martin O'Neill. 

I mesterskapet havner irene på seedingsnivå fire. Det betyr at O'Neills mannskap skal få det tøft med å avansere fra gruppespillet.