TV 2 erfarer: Flere spillere ble overrasket og usikre av Høgmos taktikk

Laguttaket ble klart bare timer før kampstart i Budapest.

Mange rynket på nesen da Per-Mathias Høgmos dristige laguttak og taktikk i skjebnekampen mot Ungarn ble offentliggjort.

Flere reagerte på uttaket
Landslagssjefens «gambling» med en startoppstilling uten en ren spiss og med flere spillere som ikke var drillet sammen, kostet Norge en plass i Frankrike-EM.
 

TV 2 får bekreftet fra ulike hold at landslagsledelsen bestemte seg for laguttaket og taktikken kun få timer før avspark i Budapest etter intens møtevirksomhet.

Flere spillere TV 2 har vært i kontakt med ble overrasket og usikre da trenerteamet lanserte kampplanen på spillermøtet. Norge startet returkampen mot Ungarn med Markus Henriksen som spiss, samtidig som Martin Ødegaard, Mohamed Elyounoussi og Haitam Aleesami gikk inn i en startellever som knapt var drillet og aldri hadde spilt sammen før.

– Dette forsterker inntrykket vi satt med i går av en landslagssjef som gikk seg vill i jakten på en magisk formel som kunne snu nederlaget på Ullevaal til seier i Budapest. Han kastet vrak på det som har fungert i kvaliken. Han gikk for en ganske uprøvd strategi som slo ut helt feil og gjorde at vi aldri kom på offensiven der nede, sier TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker.

Allerede til pause måtte Høgmo ta grep. Ødegaard og «Moi» ble byttet ut, men landslagssjefen ville ikke innrømme at han hadde gjort feil.

– Det var ingen gambling. Vi satset på formspillere og laget en strategi som vi trodde på, sa Høgmo.

Ekspertene er imidlertid knallharde i sin dom

– Vi mister en gyllen mulighet. I dag er det bom fra første minutt. Feil inngang, feil laguttak, vi må legge om formasjon allerede i førsteomgang... Jeg opplever at kampledelsen i dag er panisk. Det ene grepet etter det andre. Et usammenhengende norsk lag som først når det er for sent ser ut til å se alvoret i dette, sa Alsaker.

Freder Høgmo
Tap i dobbeltkampene mot Ungarn fremprovoserte naturlig nok spekulasjoner om Høgmos fremtid som leder for landslaget. De spekulasjonene ble umiddelbart skutt ned av både ledere og spillere i kjølvannet av skuffelsen i Budapest.

– Det er forbundsstyret som evaluerer Høgmo, men det er også andre som kommer til å gi sine innspill til forbundsstyret, og gi sine egne rapporter i denne evalueringsprosessen. Det er også Nils Johan Semb som trekker i noen tråder.

– Er Per Mathias Høgmos fremtid et tema?

– Nei

– Hvorfor ikke?

– På grunn av den posisjonen han har fått hos oss. De oppgavene han fikk å løse. Selv om det blir litt feil å snakke om det i dag, må vi likevel vise at i en gruppe med to tøffe nasjoner, Kroatia og Italia, fulgte vi dem hele veien til døra. 17 minutter før gruppespillet var ferdig lå vi på førsteplass i den gruppen. Men vi var ikke dyktige nok. Vi måtte ut i playoff. Og der viste vi at vi har svakheter i sånne situasjoner, og det må vi evaluere. Vi må også se at vi tok 19 poeng og var solid i noen kamper, så er vi ikke så jevne som vi skulle vært for å nå et mesterskap.