FUNNET DØD I FRYSEREN: Politiet konkluderte med at Ragnhild tok sitt eget liv etter at hun ble funnet død i 1999. FOTO: PRIVAT
FUNNET DØD I FRYSEREN: Politiet konkluderte med at Ragnhild tok sitt eget liv etter at hun ble funnet død i 1999. FOTO: PRIVAT

Statsadvokaten beordrer ny etterforskning etter at Ragnhild ble funnet død i fryseren

KRISTIANSAND (TV 2): Statsadvokaten i Agder har beordret nye etterforskingsskritt i Ragnhild-saken, bekrefter statsadvokat Carl Henning Leknesund overfor TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Ragnhild Sandvold ble funnet død i en fryseboks i 1999, ble saken henlagt som selvdrap, noe sønnen aldri trodde på. Blant annet ble det funnet tau rundt de ene håndleddet på Ragnhild, noe som kan tyde på at hun hadde vært bundet.

Etter at tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen tidligere i år gikk gjennom saken og kom med sterk kritikk av den opprinnelige etterforskningen ble saken forsøkt gjenopptatt, men politiet i Agder sa nei.

Nye analyser

Saken ble anket til statsadvokaten som nå har gitt ordre om nye analyser.

– Det dreier seg om nye analyser av tidligere tekniske funn, sier Leknesund til TV 2.

Statsadvokaten vil ikke gi detaljer om hva som skal undersøkes, men trolig dreier det seg om nye analyser av DNA-materialet som ble funnet på tauet Ragnhild hadde rundt håndleddet i håp om å finne en fullstendig mannlig DNA-profil.

Raymond Ingerseth-Sandvold er lettet og lykkelig etter nyheten om at politiet beordres til nye etterforskningsskritt etter at hans mor Ragnhild ble funnet død i en fryseboks i 1999. FOTO: CONNIE BENTZRUD / TV 2
Raymond Ingerseth-Sandvold er lettet og lykkelig etter nyheten om at politiet beordres til nye etterforskningsskritt etter at hans mor Ragnhild ble funnet død i en fryseboks i 1999. FOTO: CONNIE BENTZRUD / TV 2

Ragnhilds sønn har aldri trodd at moren tok sitt eget liv. I alle år etter dødsfallet har han kjempet for at saken må etterforskes på nytt.

– Det er altfor mange ting som ikke stemmer. Hvis det er et selvmord, var hun utrolig flink. Da har hun planlagt sitt eget drap, sa Raymond Ingerseth-Sandvold til TV 2 i høst.

– Som å vinne i Lotto

Han mottok dagens nyhet med stor glede.

– Jeg er overlykkelig. Det er som å vinne i lotto. Dette bekrefter det jeg har kjempet for i alle år, nemlig at det er flere som tror min mor ikke tok sitt eget liv, sier sønnen til TV 2 etter at nyheten ble kjent.

– Hvorfor er dette så viktig for deg?

– Jeg gjør dette for min mors ettermæle, for å renvaske hennes navn. Det er det viktigste for min del. Om de ikke klarer å finne en gjerningsperson, så er det viktigste å få selvmordsstempelet bort.

– Jeg håper nå at de kommer videre i saken, og at de endelig klarer å løse denne drapsgåten, sier han.

Klaustrofobi

En rekke omstendigheter pekte i retning av at Ragnhild hadde blitt utsatt for noe kriminelt.

Blant annet var en snor knyttet rundt venstre håndledd. En løkke i den andre enden av snora kan tyde på at hendene hennes var knyttet sammen, men at hun greide å få løs den ene hånden.

Det er påvist DNA fra en mann på snora.

Ragnhild led dessuten av sterk klaustrofobi. De som kjente henne, mener det er helt usannsynlig at hun skulle klatre frivillig oppi fryseren. I en fryseboks som holder minus 18 grader vil det ta mellom 60 og 90 minutter for et menneske å omkomme av kulde og surstoffmangel.

– At hun skulle ha krøpet nedi en fryseboks, kan du bare utelukke. Det er det ingen som tror på heller, har Ragnhilds venninne Marit Larsen tidligere sagt til TV 2.

Kjenner ikke til lignende selvmord

Privatetterforsker Asbjørn Hansen har gjennomgått politiets etterforskning på oppdrag for Raymond Ingerseth-Sandvold. Han har ikke funnet noen kjente tilfeller verken i Norge eller i Europa hvor folk har tatt sitt liv på denne måten. Hansen karakteriserer etterforskningen som svært mangelfull.

Basert på Hansens rapport ble saken begjært gjenopptatt 29. mai i år. 30. juli ble begjæringen avvist av Agder politidistrikt. Advokat Harald Jahren påklaget avgjørelsen på vegne av Raymond Ingerseth-Sandvold.