– Vi anså hjemmekampen for å være vanskeligere enn borte

Optimistisk og filosofisk Per-Mathias Høgmo før Ungarn-kampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BUDAPEST (TV 2): Det var en positiv Per-Mathias Høgmo som møtte pressen dagen før EM-playoff mot Budapest. 

Landslagssjefen oversatte de norske journalistenes spørsmål til engelsk og svarte selv på en blanding av begge språk, til tider til forlystelse for det oppmøtte pressekorpset.

Norge har 0-1 å ta igjen, men det er likevel en positiv stemning i troppen. Troen virker stor på at Norge skal kunne ta seieren, og EM-plassen, hjem.

Allerede før det første møtet var Høgmo mer optimistisk med tanke på bortekampen enn hjemme på Ullevaal, på grunn av Ungarns defensive natur.

– Vi er positive først og fremst fordi vi følte vi gjorde en OK prestasjon hjemme. Allerede etter tre minutter kunne vi ledet 2-0. Det er muligheter å slå dette laget. Vi var mentalt forberedt på at det ville bli to vanskelige kamper og at hjemmekampen kunne bli den vanskeligste. Ungarn gir bort veldig lite mål, sier Høgmo.

En av de store utfordringene blir selvsagt å score mål på sjansene man skaper.

– Vi har seks ganske store målsjanser, med seks ulike avsluttere, og med ulike grunner til at det ikke ble mål. I morgen kan plutselig tre av de seks gå inn om vi skaper like mange sjanser som i dag. Statistisk sett kan vi håpe at det kan skje. Vi har i snitt denne sesongen hatt seks målsjanser pr. kamp. Det er ganske bra internasjonalt, sier Høgmo som også jobber med de offensive spillerne mentalt for å kunne score. 

– Jeg sa til spillerne i dag at jeg ser ikke på dere som det dere er, men jeg ser på dere som hvordan dere skal bli. Dere er i utvikling. Det handler om alltid å ha fokus på at man er i utvikling, og ikke dømme seg selv på at man gjorde slik eller slik. I morgen er det en ny mulighet. Vi skal ut og score med et smil om munnen.

Et ikke urealistisk scenario er en 1-0-seier til Norge i en kamp som nok en gang forventes å bli tett og jevn, og kanskje sågar sjansefattig.

Da er straffesparkkonkurranse ikke langt unna, men Høgmo kjenner seg godt forberedt også til det.

– Vi har trent på straffer siden vi ble samlet, sier han.

Høgmo avslørte også at Forren står over treningen i dag. Som TV 2 meldte tidligere i dag har midtstopperen pådratt seg en luftveisinfeksjon, og er tvilsom til kampen. Landslagssjefen hadde imidlertid et håp om at han blir klar.

PS: Høgmo innledet pressekonferansen med å sitere Martin Luther King i anledning katastrofen i Frankrike dagen før:

«Mørke kan ikke fordrive mørke, bare lys kan gjøre det. Hat kan ikke fordrive hat, bare kjærlighet kan gjøre det.»