Fredagstaco for viderekomne

Kokk og innehaver av Taco Republica, Henrik J. Henriksen, viste hvordan man lager taco fra bunnen av på ekte meksikansk vis!

Oppskrifter fra boken "Taco Republica" av Henrik J. Henriksen

Masa - maisdeig

Dette trenger du:

  • 300 g masa harina
  • 4-5 1/2 dl vann
  • evt. litt salt
  • evt. 1 ts potetmel, om masaen ikke henger godt nok sammen

Slik gjør du:

Melet, og et par klyper salt om du vil, blandes gradvis ut med vann til du har en jevn, fin masse som ikke klisser, men samtidig ikke er for tørr.
Testen er å forme en deigklump til en golfball og klemme den forsiktig mellom håndbakene.
Den skal ikke sprekke opp.
Melet trenger ofte en tanke potetmel for å binde bedre.
La den stå i 5 minutter, og juster med vann om nødvendig.
Mengden vann er helt avhengig av kvalitet på melet.

Tortilla de masa - maistortillas

750 g masa blir til ca. 30 tortillas

Slik gjør du:

Trill ut boller av hele deigen, ca. 25-30 g  per stykk.
Gir om lag 10 cm. store tortillas.
Om du vil ha større tortillas, lager du større baller, men pass på at de ikke blir for store for pressa. Legg ballene under et fuktig håndkle. Varm opp den største stekepannen du har, til eller rett under maks varme. Har du en steketakke, er den fin å bruke.

Tortillaene presses ut mellom to lag plast eller bakepapir i en tortillapresse eller under en tung kjele. Forsøk å presse dem så tynne som mulig. Ta forsiktig av plast/papir på en side, og legg tortillaen i håndflaten. Ta deretter av plast/papir på den andre siden, og legg tortillaen rett i pannen.

Stekes til den er akkurat "koagulert", snu den og stek den litt lenger på den andre siden. Til slutt snur du den igjen, hvorpå den ideelt sett vil blåse seg litt opp. Da er tortillaen ferdig.
Tortillaen stables i et kopphåndkle etter hvert som de blir ferdige.
De er best når de er nystekte og fortsatt varme, men du kan fint lage dem et par timer før servering og varme dem kjapt opp på frillen eller stekepannen, noen sekunder på hver side. Skal du lagre dem i flere timer, bør du legge dem i et håndkle og deretter i en pose.

Salsa Roja - rød saus

Selvskreven saus til all taco. Kan serveres varm eller kald.

Dette trenger du:

  • 5-10 tomater, avhengig av størrelsen
  • 1/4 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2-4 chili mora, morita eller andre typer
  • saften fra 1-2 lime
  • salt
TACO: Orginal meksikansk taco på menyen.  Foto: TV 2
TACO: Orginal meksikansk taco på menyen.  Foto: TV 2

Slik gjør du:

Varm opp en panne, gjerne i støpejern, og ha i tomater, løk og hvitløksfedd. La alt få svarte og brune flekker.
Ha i chilien, og rist den sammen med det andre til den blåser seg opp og/eller får noen bobler. Chilien skal ikke bli brent, da blir den bitter.
Ha alt i en beholder og kjør blandingen med stavmikseren eller i en foodprosessor til den er grovhakket. La den stå i noen minutter for at smakene skal blande seg.
Tilsett limesaft, og bland til salsaen er ganske glatt.
Smak til med salt og evt. mer limesaft.

Taco al carbon - taco fra grillen

Denne varianten kan gjerne lages på gassgrill eller i en grillpanne.
Prinsippet er enkelt: Tynne skiver av mørt kjøtt brunes på så høy varme som  mulig, før kjøttet strimles og nytes.

Dette trenger du:

  • 1 kg entrecôte, kyllingbryst eller lår uten bein eller svinenakke
  • litt olje
  • lime
  • salt

Slik gjør du:

Fyr opp en kullgrill og la den bli skikkelig varm, eller varm opp en grillpanne til det ryker av den.
Skjær kjøttet i skiver på 1/2- 1 cm., pensle med olje.
Prøv med et stykke først; det skal være så sterk varme at kjøttet blir brunt på en side før varmen har gått helt igjennom.

Herfra går alt fort, for dette kjøttet må spises med en gang det er ferdig. Ha en fjøl og en skarp kniv tilgjengelig rett ved der du steker. Ha alt kjøttet på grillen, eller stek og spis i to omganger.
Grill i et minutt eller to på hver side, avhengig av type kjøtt. Okse går fortest, deretter svin og til slutt kylling. Ha kjøttet over på fjøla, og skjær det i tynne strimler eller små biter.
Ha kjøttet over på et fat eller i en bolle, og press over rikelig med lime og salt.
Kan serveres med forskjellige salsaer, men gjerne chipotle, varme tortillas, løk koriander og limebåter. Alt bør stå klart på bordet før du griller kjøttet, for dette må nytes à la minute!

Mer innhold fra TV 2