LÆRTE MYE: Markus Henriksen sier det norske landslaget lærte mye av det de visste på forhånd i den første kampen mot Ungarn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LÆRTE MYE: Markus Henriksen sier det norske landslaget lærte mye av det de visste på forhånd i den første kampen mot Ungarn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Seks ting vi lærte før returmøtet i Ungarn

Spillere og eksperter forteller hva Norge må gjøre for å komme til EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Ungarn 0-1

ULLEVAAL (TV 2): Norge tapte første kamp i EM-playoffen mot Ungarn hjemme på Ullevaal.

Søndag møtes lagene igjen, og Norge er trolig nødt til å score to ganger (, om de ikke vinner 1-0 og tar straffesparkkonkurransen,) for å gå til europamesterskapet neste sommer. 

– Vi lærte at Ungarn ikke er så gode, egentlig. Når de kunne vinne her, kan vi vinne der, sier spiss Alexander Søderlund til TV 2 etter første kampen.

Baklengsmålet kom etter det mange karakteriserer som en keepertabbe, men det kan nok være lurt å trekke seg noen erfaringer fra første oppgjøret utover det at man må redde den type skudd.

Vi har spurt spillere og eksperter om hva man lærte av 0-1-tapet og kommet frem til seks punkter som kan være nyttige å ta med seg videre.

1. Norge trenger for mange sjanser for å score
– Vi har gode muligheter til å gjøre mål i dag, men det er en blanding av udyktighet og marginer som gjør at vi ikke scorer, sier Markus Henriksen.

– Ja, vi scorer jo ikke mål. Vi må være bedre i avslutningsfasen, og vi må være flinkere til å omsette dødballer, er rekkekamerat Alexander Søderlunds dom. 

– Det er for dårlig av oss som havner opp i de situasjonene ikke å score, sier Pål-Andrè Helland.

2. Laguttaket må sitte
– Det var ikke fullklaff på laguttaket. Det har vært diskutert både venstreback og spiss. Jeg synes begge de posisjonene var svake i dag, det var ikke 100 prosent klaff. Vi er nødt til å treffe neste gang. Det er ikke stor forskjell på de norske spillerne, men det er nok til at det kan gjøre forskjellen, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

3. Venstresiden må mer med
– Høyresiden vår var veldig god offensivt i dag. Vi må utfordre dem mer ved å få i gang venstresiden vår også. Det vi kan gjøre annerledes da er å sette inn Aleesami for eksempel. Da får vi kanskje begge sidene mer aktive og vil bli vanskeligere å spille mot, sier TV 2s landslagsekspert Mini og får støtte av en som var på banen.

– Defensivt har vi som spiller i den bakre fireren god kontroll, men jeg skulle gjerne sett Tom Høgli litt høyere i banen og litt mer med offensivt i dag. Jeg håper vi får med venstresiden i neste kamp. Høyresiden var jo veldig villig, sier Vegard Forren.

4. Ungarn er kyniske, fysiske og gode i egen boks
– Vi lærte mer om det vi visste på forhånd. De er voksne karer som er kyniske. De ligger lavt, og nå har de fått bortemålet sitt, så det blir nok mye likt, sier Markus Henriksen.

– Vi har 15 cornere og en haug med frispark, men det som normalt er et norsk våpen ble effektivt stoppet. De er veldig, veldig sterke i egen boks og i duellene, sier Øyvind Alsaker.

5. Ungarn etterlater seg rom man kan utnytte 
– De har masse hull i posisjoneringen. Så det er er mulig å spille de ut om man har et litt bedre balltempo. Nå skal de restituere en ganske tilårskommen gjeng til neste kamp, så vi må rett og slett bruke den ungdommelige fordelen vi har og løpe de i senk der nede, sier Øyvind Alsaker.

Mini har et tips til hvordan man kan få mer tempo offensivt.

– Jeg tror at han skal vurdere bruken av den store sterke spissen på topp, mot to midtstoppere som har sin styrke i den delen av spillet. Der taper man trolig duellene likevel. Jeg mener Høgmo sterkt bør vurdere å spille med Elyounoussi på topp, for å få noe annet, sier Mini.

Også spillerne etterlyser mer balltempo:

– Når vi greier å holde et høyt tempo på dem skaper vi sjanser, sier Even Hovland.

– Vi må ha opp balltempoet vårt. De spiller på det de er gode på, og da må vi utfordre dem på det. Jeg føler at vi har mer å gå på, sier Markus Henriksen.

6. Man kan (og må) ta større risiko
– Vi kan ta større risiko der nede. Slipper vi inn ett mål, så må man fremdeles ha to. Det forandrer veldig lite, så vi må tørre. I tillegg er Zoltan Gera ute for Ungarn med suspensjon. Det betyr en del for balansen i laget. Han vokste inn i ankerrollen etter en shaky start, konkluderer Øyvind Alsaker.