SLAKTER CLATTENBURG: TV 2s dommerekspert Per Ivar Staberg var misfornøyd med den engelske dommeren Mark Clattenburgs innsats på Ullevaal: Heiko Junge / NTB scanpix
SLAKTER CLATTENBURG: TV 2s dommerekspert Per Ivar Staberg var misfornøyd med den engelske dommeren Mark Clattenburgs innsats på Ullevaal: Heiko Junge / NTB scanpix

Totalslakter Clattenburg: – Fantastisk dårlig løst

Per Ivar Staberg mener Mark Clattenburg hadde en arrogant oppførsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge - Ungarn 0-1

Hele Ullevaal ropte på straffe i det 56. minutt da Omar Elabdellaoui ble revet ned av Tamás Kádár innenfor sekstenmeteren. Tross store protester vinket den engelske dommeren Mark Clattenburg spillet videre.

Var det straffespark? Se situasjonen i kampsammendraget øverst i saken. Video med tillatelse fra MAX.

Etter kampen ble avgjørelsen slaktet av Elabdellaoui selv, landslagssjef Per-Mathias Høgmo og TV 2s fotballekspert.

Skulle vært utvist

Også TV 2s dommerekspert Per Ivar Staberg er kritisk til Clattenburgs innsats på Ullevaal.

– Det er en ting som jeg sitter igjen med. Det er det soleklare straffesparket. Det var fantastisk dårlig løst. Det er også utrolig at han ikke får hjelp nå han misser. Det blir en sånn klassisk skyldfordeling når teamet bommer. De dekker nesten alle vinkler på banen med to ekstradommere, linjedommer og Clattenburg selv, sier Staberg til TV 2.

– Kadar hadde gult kort fra før av. I den situasjonen skulle han hatt sitt andre, og ha blitt sendt i garderoben. Da hadde Norge spilt mot ti mann. Det er enda verre, fortsetter Staberg.

Hadde Ungarn blitt redusert til ti mann ville kampbildet ha blitt annerledes. Også ni minutter etter den første situasjonen gikk Elabdellaoui i bakken innenfor sekstenmeteren, men denne gangen tok Clattenburg frem det gule kortet for filming. Den situasjonen har ikke Staberg noe problem med.

– Den er helt grei. Han oppsøker beinet til spilleren også forsterker han det gjennom fallet. Det er godt løst av dommeren, forklarer Staberg til TV 2, som ikke klarer helt å legge fra seg den første situasjonen:

– Det er skuffende at han ikke blåser det. Vår mann er klar først på ballen, og det er faktisk ikke slik at han trenger å falle der. Han trenger ikke å se at spilleren blir holdt der for å blåse. Han legger seg ikke der hvis han ikke må gå ned. Det var svakt av Clattenburg, fortsetter Staberg.

Király signaliserte til Clattenburg at han var arrogant

Likevel var det ikke bare straffesituasjonen som irriterte Staberg. Clattenburg får kritikk for flere ting. Blant annet for å ha lagt seg på feil linje når det gjeder gule kort og håndteringen av byttene til Ungarn.

– Det er enda enklere å ta tiden på byttene. De tok ett minutt. Det er dobbelt av et normalt bytte. Så blir det ikke ekstra tillegg. Det er en banal og enkel funksjonæroppgave, men den feilen har ikke så stor konsekvens, forklarer Staberg.

Det som skuffer TV 2s dommerekspert er at en så rutinert dommer gjør slike feil.

– Jeg har sett ham gjøre det mye bedre før der han har hatt større utfordringer og press når det gjelder ramme og navn på spillere. Da er prestasjonen skuffende. Jeg sa på forhånd at det var et supert oppsett, og dette er en dommer som er godt ansett i UEFA.

– Det han presterte i dag var langt under pari. Han er en dommer som jeg synes har en fin form for kommunikasjon med spillerne. Det så vi ikke ute på banen i dag. Han var utvetydig og arrogant. Han var ikke spesielt interessert i en tyngre dialog med spillerne. Det kom særlig til uttrykk da den ungarske keeperen ville ha frispark på en corner. Da pekte Király på nesen og markerte til Clattenburg at han var arrogant, fortsetter Staberg.