Asbjørn har 25 års erfaring fra legemiddelindustrien:

– Legemiddelbransjen presser prisene så høyt som det er mulig

Nå forhandler Asbjørn Mack (61) medisinpriser på vegne av norsk helsevesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter 25 år i legemiddelindustrien, byttet Asbjørn Mack side. For snart ett år siden ble han helseøkonomisk rådgiver for Legemiddel-innkjøpssamarbeidet (LIS).

På vegne av staten forhandler han i dag prisen på nye medisiner. Og han er alvorlig bekymret for det han mener er legemiddelindustriens økende krav til inntjening.

– Det er blitt en dramatisk prisøkning på legemidler de siste årene. Jeg kan ikke forklare annet enn at bransjen presser prisene så høyt som det er mulig, sier han.

Immunterapi

Mack snakker blant annet om prisnivået på de nye revolusjonerende kreftmedisinene som går under betegnelsen immunterapi.

FORHANDLER: På vegne av norsk helsevesen forhandler Asbjørn Mack priser på medisin.  FOTO: TV 2
FORHANDLER: På vegne av norsk helsevesen forhandler Asbjørn Mack priser på medisin.  FOTO: TV 2

TV 2 har i flere reportasjer fortalt om den nye kreftmedisinen immunterapi, som er så dyr at den foreløpig kun tilbys på privatklinikker i Norge

I seks uker har Asbjørn Mack forhandlet pris på to medisiner, såkalte PD1-Hemmere, som i flere land brukes mot alvorlig føflekkreft. De to konkurrerende preparatene Opdivo fra Bristol-Myers Squibb (BMS) og Keytruda fra produsenten Merck & Co (MSD), har begge vist seg å være svært effektive på føflekkreft med spredning.

– Penger er viktigst

De hemmelige prisene på immunterapien for føflekkreft er nå fastsatt for det norske markedet, og det er opp til Beslutningsforum for nye metoder å bestemme om de er svelgbare for det norske helsevesenet.

At prisen er hemmelig er et krav fra produsentene, fordi de vil unngå at andre land krever tilsvarende rabatt som for eksempel Norge har klart å forhandle seg til.

– Det er jeg som gjør alle forhandlingene, så jeg vet alle prisene. Det har vært snakk om at man jobber for at pasienter skal få behandling, men det virker ikke som det er det viktigste nå. Det viktigste er å få penger inn, sier han til TV 2.

– Vi ER en kommersiell bransje

Administrerende direktør for Legemiddelindustriforeningen (LMI), Karita Bekkemellem ønsker ikke å stille til intervju før Beslutningsforum bestemmer om de nye kreftmedisinene for blant annet føflekkreft skal tas i bruk på offentlige sykehus, men sier dette i en SMS til TV 2:

«Det viktigste selskapene våre gjør er å sørge for at pasientene skal få tilgang til god behandling. Men vi ER en kommersiell bransje, vi må ha inntjening i den tiden produktet har patent.»

Frykter nei

Etter at LIS har ferdigforhandlet prisen med produsentene er det opp til Beslutningsforum for nye metoder å ta stilling til om prisen på medisinen står i forhold til den effekten.

– Vi må være tøffe. Og vi sier jo klart til produsentene at med den prisen dere har nå så vil dere ikke få ja i Beslutningsforum. Kostnaden ved medisinen er for høy, sier Asbjørn Mack.

Nå frykter han at norske myndigheter i fremtiden faktisk må vurdere å si nei til de nye kreftmedisinene.

– Ja, jeg tror det er den eneste muligheten. Å si at man ikke tar i bruk behandling hvis ikke prisene går ned. Det er kjempeinntekter det er snakk om. Produksjonskostnader er ingenting i denne sammenhengen og utviklingskostnader er ofte veldig lite. Hovedproblemet er pris, det er ene og alene pris.

Neste møte i Beslutningsforum finner sted på Gardermoen mandag, men fredag kveld var det enda ikke bestemt om de to nye medisinene mot føflekkreft skal behandles på dette møtet.