FEM IGJEN: Vegard Forren, Omar Elabdellaoui, Ørjan Nyland, Stefan Johansen og Per Ciljan Skjelbred er de eneste som holder plassen i startelleveren fra første kvalifiseringskamp mot Italia. Håvard Nordtveit er på benken, resten er ute av troppen. FOTO: NTB scanpix/TV 2
FEM IGJEN: Vegard Forren, Omar Elabdellaoui, Ørjan Nyland, Stefan Johansen og Per Ciljan Skjelbred er de eneste som holder plassen i startelleveren fra første kvalifiseringskamp mot Italia. Håvard Nordtveit er på benken, resten er ute av troppen. FOTO: NTB scanpix/TV 2

Høgmo-troppens ekstreme EM-forvandling

Bare ni av 23 spillere gjenstår fra den første EM-kvalifiseringstroppen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LILLESTRØM (TV 2): Når Per-Mathias Høgmo sender sine beste menn ut på Ullevaal-matten mot Ungarn til EM-playoff torsdag, er det et radikalt endret mannskap fra det han startet EM-kvalifiseringen med.

I troppen gjenstår bare ni av de 23 spillerne som enten var på banen eller benken mot Italia i 0-2-tapet som markerte starten på veien til Frankrike. Det inkluderer de to reservekeeperne Rune Almenning Jarstein og André Hansen.

Startoppstilling mot Italia (H) 9. september 2014:

Ørjan Nyland – Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Vegard Forren, Per Egil FloMats Møller Dæhli, Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen, Ruben Yttergård Jenssen, Håvard Nielsen – Joshua King

Benk: Jarstein, Hansen, Danielsen, Semb Berge, Hagen, Tettey, Kamara, T. Elyounoussi, Gamst Pedersen, Samuelsen, Konradsen 

(Spillere ute av troppen streket ut. Spillere på benk nå i kursiv, spillere inn på laget i fet skrift.)

Trolig startoppstilling mot Ungarn (H) 12. november 2015:
Ørjan Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami – Alexander Tettey, Stefan Johansen – Per Ciljan Skjelbred, Markus Henriksen, Jo Inge Berget – Alexander Søderlund

Benk: Jarstein, Hansen, Høgli, Linnes, Nordtveit, Strandberg, Selnæs, M. Elyounoussi, Helland, Ve. Berisha, Va. Berisha, Ødegaard, Pedersen

Tallene overrasker spillerne

– Seriøst? Såpass... Ni, faktisk, er Alexander Tetteys reaksjon når TV 2 forteller om Norges ekstreme forvandling.

– Det viser at det er mange som har vært god, og at han har mange å velge mellom.

Noe er tilfeldig. Spillere som Tarik Elyounoussi og Mats Møller Dæhli ville nok trolig vært med hadde det ikke vært for skadene. Formsvingninger er et annet element.

Men det er også en mer grunnleggende endring i landslagets spillestil som ligger bak.

– Det var overraskende tall, istemmer Alexander Søderlund.

– Hva tror du er grunnen til omveltningen?

– Vi er jo blitt et mer fysisk lag. Per-Mathias legger kanskje litt mer vekt på det nå enn i begynnelsen av kvalifiseringen. Samtidig har vi fortsatt spillerne, som Martin Ødegaard, som kan gjøre de uventede tingene med ballen. Det er viktig for oss.

– Det viser at det er alltid slik at spillere er i form til forskjellig tid. De siste kampene så har det vært mer fysikk enn dette var i de første kampene i gruppespillet, sier Markus Henriksen, kanskje den største formspilleren av alle på landslaget.

Endret kriterier

Det fysiske er forventet å bli et element i torsdagens kamp mot Ungarn, med to lag som er sterkere defensivt enn offensivt.

1-5-tapet for Kroatia markerte på mange måte et paradigmeskifte for landslaget. Siden den gang er det kommet flere spillere med det fysiske som en av sine styrker inn på landslaget.

– Det har bragt inn en større stabilitet i laget. Det har vært et viktig element. Vi har fått mer gjennombruddskraft i laget, og samtidig mer duellspillere. Det får vi igjen på dødball begge veier, men også i ulike faser av spillet. Det er blitt en bedre balanse enn det vi hadde tidligere, sier Per-Mathias Høgmo.

Siden den gang er det bare blitt to baklengsmål på fem kamper, begge i tapet for Italia.

Landslagssjefen gleder seg over den utviklingen troppen har hatt.

– Det som har gledet meg er den utviklingen vi har hatt individuelt og som lag. Måten gruppen som helhet håndterer det å være landslagsspiller. Både når man vinner og taper. Vi viser en profesjonalitet som er svært viktig å ha i et landslag, sier Høgmo til TV 2.

– Når det gjelder enkeltspillere vil jeg ikke gå inn på det, det er en lengre evaluering. Men vi ser at spillerne på både Molde og RBK, som har fått internasjonale kamper, at det har vært positivt for de spillerne. Vi ser også at enkelte spillere markerer seg internasjonalt. Tettey som var kaptein for Norwich i helgen, og Per som har fått en veldig sterk posisjon i Hertha.

Tverrfaglig prosess

Høgmo greier ut om en kompleks uttaksprosess, lite basert på trenerens magefølelse.

– Generelt er det et sett av parametre som vi diskuterer internt. Trenerens vurdering, fysisk tilstand, medisinsk tilstand, mental tilstand. Det er noe vi har utviklet over tid, forklarer Høgmo.

– Det går på prestasjoner og det går på roller som skal bekles med tanke på måten vi ønsker å spille på. Samtidig går det på lederkompetanse og personlighet. Man må håndtere de ulike fasene av spillet og det psykologiske aspektet. Formspillere kan være et viktig kriterium.

Så får vi se da, om de 14 nye i landslagstroppen har tatt stegene som skal til for å sende Norge gjennom EM-playoffen.