OPPGITT: Ørjan Nyland vet nok at han kunne tatt Ungarns mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
OPPGITT: Ørjan Nyland vet nok at han kunne tatt Ungarns mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Tabbekveld gjorde EM-veien lengre

Ørjan Nyland og dommer Mark Clattenburg sover neppe godt etter Ungarns seier på Ullevaal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge - Ungarn 0-1:

Video med tillatelse fra MAX

Hvis det er en ting Per-Mathias Høgmo har vært opptatt av denne uken, så er det viktigheten av ikke å slippe inn mål i hjemmekampen på Ullevaal stadion.

– En klar keepertabbe
Den planen holdt i 25 minutter.

Da tok de bakre rekkene hos Norge kollektivt pause. László Kleinheisler fikk stå helt alene i den norske 16-meteren og skuddet hans var langt fra umulig å ta for Ørjan Nyland.

– Det er en klar keepertabbe, sier TV 2s fotballekspert Mini Jakobsen.

Landslagskeeperen er ikke helt enig i at det var en tabbe.

– -Nei, det synes jeg ikke. Folk skal få mene hva de vil. Dessverre fikk jeg ikke tatt ballen, sier han til TV 2.

Heller ikke landslagssjefen vil si at det var en keepertabbe.

– Jeg har ikke sett den ordentlig. Jeg kan ikke kommentere den, sier Per-Mathias Høgmo.

Keepertabber på rekke og rad
Men Nyland føyer seg dermed inn i rekken av norske burvoktere som har dummet seg ut når Norge kjemper om en EM-billett.

Espen Johnsen tabbet seg ut i playoffkampen mot Spania i 2003, og da Norge hadde fått en drømmegruppe i kvalifiseringen til EM i 2008 var det Thomas Myhre og Håkon Opdal som kostet poeng med sine uheldige involveringer.

Nå kan altså Nyland også risikere å bli husket for en tabbe som kostet Norge EM-deltakelse.

Snytt for straffe?
For selv om Norge hadde ballen mest, så var magyarene nærmere 2-0 enn Norge var utligning. På overtid i første omgang fikk Akos Elek en enorm sjanse. Men helt upresset headet han ballen over mål fra fem meters hold.

Hele Ullevaal ropte på straffespark ti minutter ut i andre omgang da Tamas Kadar tok tak i trøyen til Omar Elabdellaoui. Men dommer Mark Clattenburg bare slo ut med armene.

– Norge er snytt for et soleklart straffespark. Clattenburgs tredje grove feil, og at ikke måldommeren ser det er helt utrolig, var Minis dom og han får støtte av Høgmo.

– Soleklar straffe. Krystallklar. Bemerkelsesverdig at en så rutinert dommer ikke får med seg det, sier landslagssjefen.

Bommet på åpent mål
Ni minutter senere ville Elabdellaoui igjen ha straffespark. Denne gangen dro Clattenburg opp det gule kortet – til Norges høyreback for filming.

Tre minutter før slutt burde Pål André Helland ha gjort kvelden litt bedre for Norge. Ungarns veterankeeper Gabor Kiraly reddet da Stefan Johansen kom alene med ham. Helland kunne bare styre ballen i det åpne målet, men headet i tverrliggeren.

– Resultatet i den første kampen vil prege nyanser i kamp to, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo på mandag.

Og nyansene sier nå at Norge må angripe i Budapest på søndag. Kun seier er godt nok om det skal bli Frankrike-tur neste sommer for våre beste menn.

– Vi møter et ungarsk lag som akkurat er så dårlig som vi hadde håpet på. Så klarer vi ikke å gjøre noe med det. Jeg synes vi er for omstendelig og for lite interessert i bakrom og bruker for lang tid. Ungarn kom i balanse hele tiden, oppsummerer Egil Drillo Olsen.

Ungarns landslagssjef Bernd Storck var selvsagt godt fornøyd med resultatet.

– Det var en god kamp av oss. Vi hadde god disiplin. Ingenting mer. Det er en kamp til før vi kan kvalifisere oss til Frankrike, sier han til TV 2.

Han vil ikke ta noe på forskudd. Ungarerne visste de måtte ha litt flaks for å vinne på Ullevaal, og den flaksen innrømmer Storck at de hadde med seg. Men han vil ikke ta noe på forskudd før returkampen på søndag.

– Hvis de scorer et tidlig mål er det likt. Vi har ingenting i våre hender. Vi må prøve vårt beste på søndag og være konsentrert. Så får vi se, sier han.

Keeperbytte?
Det var flere posisjoner det var tvil om før dagens kamp. Tom Høgli ble foretrukket foran Haitam Aleesami på venstrebacken, men må ta sin del av ansvaret for baklengsmålet. På spissplassen viste Marcus Pedersen at han kanskje burde hatt plassen til Alexander Søderlund.

– Jeg ville nok tatt ut det samme laget nok en gang. Vi visste vi hadde spillere som var i form som kunne komme inn og gjøre en forskjell etter hvert, sa Høgmo etter kampen.

Frem mot søndag spørs det om ikke det blir diskusjoner om Rune Almenning Jarstein bør overta mellom stengene for Nyland.

Mens Jarstein nå spiller fast for Hertha Berlin, sitter Nyland på benken for Ingolstadt.

– At Nyland skulle stå var det ingen tvil om. Det kommer til å bli en diskusjon nå inn mot kampen i Budapest. Jarstein er nok klar for å gå i mål og mener nok at han bør få den plassen. Det vil i alle fall bli diskusjon om det, sier Mini.