DRAPSPLANER: Italiensk politi mener mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, har planagt attentat mot norske politikere og statskupp i kurdisk Irak. Bildet er fra Oslo tingrett i oktober i år da han ble dømt for trusler som kom i et NRK-intervju i februar.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DRAPSPLANER: Italiensk politi mener mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, har planagt attentat mot norske politikere og statskupp i kurdisk Irak. Bildet er fra Oslo tingrett i oktober i år da han ble dømt for trusler som kom i et NRK-intervju i februar.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Dette vet vi om Krekars påståtte nye terrornettverk

Italiensk politi mener mulla Krekar har tette bånd til terrorgruppen Islamsk Stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen kunne TV 2 fortelle at mulla Krekar ble pågrepet i en storstilt aksjon ledet av EU-organet Eurojust, siktet for å lede et terrornettverk kalt Rawti Shax.

Organisasjonen er ifølge Eurojust etterfølgeren til Krekars tidligere kurdiske gruppe Ansar al-Islam.

Det er det italienske politiet som har samordnet aksjonen, hvor politiet både i Storbritannia, Norge, Finland, Tyskland og Sveits har vært involvert.

Mulla Krekar ble pågrepet mens han satt i fengsel, og italienske myndigheter krever både ham og to andre personer som ble arrestert i Norge utlevert.

Den ene er en norsk statsborger (38) bosatt i Fredrikstad - den andre en 48 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen.

I november 2013 kunne TV 2 fortelle at Krekars gruppe ble etterforsket av tysk politi og at den ble knyttet til det britisk islamistmiljøet som ledes av den ekstreme predikanten Anjem Choudary.

I 2012 ble to kurdiske brødre i Sveits siktet for å tilhøre organisasjonen som allerede da skal ha blitt organisert av mulla Krekar. Den eldste av brødrene var mistenkt for å ha samarbeidet med Krekar om oppbyggingen av gruppen.

Avviser attentatplaner mot norske politikere

Ifølge Eurojust har etterforskningen av Krekars påståtte terrornettverk pågått i årevis. Italiensk politi kom på sporet av en italiensk celle i 2010. Cellen skal ha spesialisert seg på rekruttering og radikalisering av militante på nettet.

Hovedmålet til gruppen som ble kalt Rawti Shax,  skal være å styrte den kurdiske regjeringen og innføre et kalifat styrt av sharialover.

Italiensk politi mener også at Krekars gruppe skal ha planlagt attentat mot norske stortingspolitikere, opplyste politiet på en pressekonferanse torsdag.

– Dette er den viktigste politioperasjonen som er gjennomført i Europa de siste 20 årene, sa sjefen for ROS, avdelingen for spesielle operasjoner i italiensk politi.

17 personer ble arrestert, men flere av de mistenkte var ikke å finne på sine adresser i de respektive landene. Ifølge Eurojust har flere av dem trolig reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS og al-Nusfra-fronten.

Torsdag ettermiddag avviste både justisminister Anders Anundsen og Politiets sikkerhetstjeneste at det foreligger trusler mot norske statsborgere.

Oppstod på nett

Mulla Krekar har i flere år vært aktiv på internett hvor han har holdt forelesninger for sine tilhengere. Eurojust mener Rawti Shax oppstod nettopp på nettet, og at Krekar har klart å radikalisere en rekke personer via internett.

Brynjar Meling avviser at hans klient kan ha gjort dette, og begrunner det med at Krekar, med unntak av en kort periode i februar i år, ikke har hatt internettilgang fordi han har sittet i fengsel.

TV 2 skrev allerde i 2013 om hvordan Krekar arbeidet med å bygge opp den nye gruppen. Målet var å finne minst 100 personer i Europa som ville jobbe for å etablere en shariastat i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Den italienske anti-terrorsjefen mener at Norge lot Krekar snakke med sitt terrornettverk fra cella. 

– Vi sitter på bevis som viser at mulla Krekar har kommunisert fra cella både muntlig, skriftlig og via internett, sier Franco Roberti til TV 2 torsdag.

Italiensk politi mener terrornettverket kommuniserte blant annet gjennom Skype og ved å bruke et kodespråk.

– Dette kodespråket har vi klart å knekke, sier Guiseppe Governale, sjef for det italienske terrorpolitiet til den italienske avisen La Repubblica.

Kobles til Islamsk Stat

Italienske etterforskere mener det er en kobling mellom mulla Krekar og IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, og at Krekars organisasjon har sendt minst 15 personer er sendt til væpnet kamp i Midøsten.

Den italienske avisen La Repubblica skriver at telefonavlyttinger av Krekars samtaler fra Kongsvinger fengsel avslører at det er Krekar som har besluttet at det skal inneledes et samarbeid med terrororganisasjonen IS.

Nettverket skal ha kommunisert gjennom «det mørke nettet» og ha hatt et toppmøte i Norge.

Vold og drap en del av planen

Det langsiktige målet var angivelig å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av voldelige kriminelle handlinger.

Medlemmene mener det er enhver muslims religiøse plikt å bruke automatvåpenet AK-47 (kalasjnikov) i islamske land og drepe de vantro.

I Irak er det også tillatt for gruppens medlemmer å ta livet av fiendens tolker og fiendens medhjelpere. Blant målgruppene er koalisjonsstyrker, politiske partier og norsk og amerikansk sivilbefolkning.

Utlevering kan ta tid

TV 2 får bekreftet at det nå foreligger en avtale mellom Norge og Italia om utlevering av Krekar. Men det er retten som avgjør om vilkårene for utlevering er oppfylt.

Norske myndigheter har også etter det TV 2 vet jobbet intenst siden i fjor med å få til en utlevering til Italia.

Ifølge Krekars advokat, Brynjar Meling, kan en utlevering ta flere år.

Les mer om mulla Krekars bakgrunn i disse artiklene: